Kabinet wil startende ondernemers stimuleren en belastingvoordeel geven

Financieel Dagblad
Kabinet wil startende ondernemers stimuleren en belastingvoordeel geven

Mensen die een eigen bedrijf willen starten moeten worden gestimuleerd zo heeft het kabinet besloten. Uit een vertrouwelijk beleidsprogramma dat het kabinet op 14 juni zal presenteren staan diverse maatregelen die het werknemers gemakkelijker moet maken om een eigen bedrijf te beginnen. Een van die maatregelen is het gebruiken van de levensloopregeling, zo meld het Financieel Dagblad vandaag. Mensen die het tegoed van hun levensloopregeling willen gebruiken voor een eigen bedrijf hoeven daarover geen belasting te betalen.

Urencriterium voor ondernemersaftrek gaat omlaag
Ook het urencriterium zal worden veranderd, volgens de plannen van het kabinet Balkenende. Nu moeten ondernemers die gebruik willen maken van ondernemersaftrek nog kunnen aantonen dat men minimaal 1225 uur per jaar besteed aan hun onderneming. Deze verlaging maakt het startende ondernemers mogelijk om hun onderneming eerst als parttime te starten en tegelijkertijd de fiscale voordelen te genieten.

Administratieve lasten verlagen
In d het nog geheime beleidsstuk zouden ook maatregelen staan om de administratieve lastendruk te verlagen. Dit speerpunt speelt al jarenlang binnen de beleidsmakers, maar tot nu toe is daar nog niet veel van terecht gekomen. Met name de papieren winkel die het aannemen van personeel met zich meebrengt is voor veel mensen een reden om ZZP er te blijven en niet het risico te nemen met personeelszaken. Veel kleine ondernemers zijn bang om personeel aan te nemen. De risico’s zijn ook redelijk groot voor een klein bedrijf. Met name in geval van langdurig ziek zijn van een werknemer loopt de ondernemer een te groot financieel risico.

BV oprichten kan straks zonder benodigde 18000 Euro
Veel kleine bedrijven zijn nu eenmanszaken. Hiermee loopt de ondernemer privé een behoorlijk risico. Een BV oprichten behoort tot de mogelijkheden, maar struikelblok voor veel ZZP ers is de benodigde 18000 Euro die men aantoonbaar in bezit moet hebben voordat men een BV kan oprichten. Deze regel wil het kabinet binnenkort laten vervallen,m waardoor er waarschijnlijk een stormloop komt voor het oprichten van een BV. Niet duidelijk is of de 10% belastingvrijstelling van de winst ook op de nieuwe BV vormen van toepassing zal zijn.

Deel deze pagina: