Kameroverleg levert niets op voor uit WW gestarte zzp´er

Telegraaf, FNV Zelfstandigen

Afgelopen donderdag (11 juni) is er Kameroverleg  geweest over het debacle van zzp´ers die vanuit de WW zijn begonnen. Een meerderheid in de Tweede Kamer van SP, VVD en PvdA wil dat de ombudsman of een andere onafhankelijke partij de zaken van de duizenden vermeende fraudeurs die vanuit een WW zijn gestart , nog eens goed tegen het licht houdt.

Sommige zzp´ers moeten duizenden euro´s terugbetalen terwijl ze nog geen cent hebben verdiend. En dat terwijl de re-integratiecoach van het UWV niet uitgelegd zou hebben dat ook de uren die besteedden aan het voorbereiden van de eigen onderneming verrekend moesten worden met de uitkering. Kamerleden zeiden eerder deze week al te betwijfelen of duizenden mensen die sinds 2000 vanuit de WW voor zichzelf zijn begonnen, wel terecht van Fraude zijn beschuldigd.
 
Kluitje in het riet
Het overleg tussen minister Donner en de Tweede Kamer heeft weinig opgeleverd. Volgens FNV-bestuurder Hartveld lieten de partijen zich met een kluitje in het riet sturen “De minister heeft weliswaar toegezegd dat hij al onze zaken opnieuw zal laten bekijken. Maar als dat op dezelfde manier gebeurt als de laatste keer, is het een loos gebaar. De bewijslast moet nu bij het UWV komen te liggen en niet meer bij de zelfstandigen”, aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld.
 
“Bovendien moeten er naast de meer dan honderd zaken die wij onder onze hoede hebben nog duizenden andere zzp’ers rondlopen die met hetzelfde probleem zitten. Die hebben net zo goed hulp nodig als de leden van de FNV”, zegt Hartveld. Verschillende Kamerleden zegden voor het overleg met de minister toe te hameren op harde toezeggingen.
 
Hartveld: ”Maar de Kamer heeft zich met een kluitje in het riet laten sturen. Zo hebben ze ingestemd met de aanbesteding van de evaluatie van de huidige regeling, terwijl de regeling gewoon doorloopt. Dat kan maanden gaan duren. Het fraudeonderzoek wordt niet stopgezet. De problemen worden dus voor steeds meer mensen alleen maar groter. Ik waarschuw nogmaals iedereen om vooral niet vanuit de WW een eigen zaak te gaan opstarten. Dat is vragen om problemen.”
 
Nationale Ombudsman
De FNV beraadt zich op vervolgstappen, nu de minister zijn werk niet doet. Het inschakelen van de Nationale Ombudsman is daarbij niet uitgesloten.

Deel deze pagina: