Blog

Kilometervergoeding zzp’ers, hoe zit het ook alweer?

Reageren
Fynch App op Apple mobiele telefoon

Als zzp’er heb je de vrijheid om overal te werken. Je gaat op bezoek bij een (potentiële) klant, maakt gebruik van een externe (flex)werkplek of werkt op het kantoor van een opdrachtgever. Als de locatie niet op loopafstand is, brengt zo’n reis kosten met zich mee. En daarvoor kun je een vergoeding krijgen. Maar hoe werkt de kilometervergoeding voor zzp’ers precies?

Wat is de kilometervergoeding voor zzp’ers?

De kilometervergoeding is een vergoeding voor de kilometers die je aflegt voor je werk. Je krijgt deze vergoeding enkel voor de kilometers die je maakt met een vervoermiddel die niet in de zaak is ondergebracht.

Situatie 1: je reist met een (privé)auto

De auto is nog altijd een populair vervoersmiddel. Bovendien is het handig om de auto te pakken als je zware zaken moet vervoeren, bijvoorbeeld als aannemer. Rijd je - naast je zakelijke ritten - meer dan 500 kilometer privé met je auto? Dan kun je je privéauto gebruiken naar je werk te gaan en heb je recht op een kilometervergoeding. 

Situatie 2: je gaat met een eigen fiets

Fietsen is gezond en het kantoor van een opdrachtgever zit in de buurt dus je besluit met de fiets naar je werk te gaan. Dan gelden precies dezelfde regels als bij een auto. Wanneer jouw fiets onder jouw privébezittingen valt, kan je € 0,19 per kilometer in rekening brengen. Net zoals bij een privéauto, dus. Dit geldt zowel voor woon-werkkilometers als voor andere zakelijke ritten.
 

Situatie 3: je reist met het openbaar vervoer of taxi

Reis je met het openbaar vervoer of een taxi naar opdrachtgevers? Dan gaat de kilometervergoeding van € 0,19 per gereden kilometer niet op. In dit geval zijn de kosten volledig aftrekbaar als zakelijke kosten. Het is daarbij wel belangrijk dat je alle bonnetjes goed bewaart.

Je kunt de btw terugvragen. Op kaartjes voor de trein, metro, bus en zelfs je OV-chipkaart wordt 9% btw geheven. Dit bedrag kun je terugvragen tijdens de aangifte omzetbelasting.

Reiskosten doorberekenen aan de opdrachtgever

Sommige opdrachtgevers vergoeden jouw reiskosten. Je kunt dan de kosten voor het gebruik van je eigen vervoer doorberekenen. Dit vermeld je op de factuur en wordt gezien als omzet. De Belastingdienst hanteert daar geen regels voor. Je kunt dus € 0,19 per gereden kilometer declareren, maar meer (of minder) mag ook.
 

Kilometerregistratie belastingdienst

Of je nu met de auto of de fiets naar je werk reist: het is belangrijk dat je de gereden kilometers nauwkeurig bijhoudt in een kilometerregistratie. Zo kan de Belastingdienst checken of de opgegeven kilometers daadwerkelijk zakelijk van aard zijn. Tip: de kilometerregistratie valt onder fiscale bewaarplicht en moet je dus minimaal zeven jaar bewaren.

Registreren, hoe dan?

Nu weet je hoe je de kilometers in rekening kan brengen in je bedrijf, maar dat registreren… Hoe pak je dat nou het slimst aan? We hebben goed nieuws voor je: Het schriftje en de pen kunnen de prullenbak in! Fynch ontwikkelde een app die het registreren van zakelijke, woon-werk ritten en thuiswerkdagen voor jou op auto-pilot zet. De app kan volledig automatisch of via start-stop jouw ritten en thuiswerkdagen registreren. Fynch is slim en herkent wanneer je wandelt, fietst of in de auto zit. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je ritten op privé, woon-werk of zakelijk te zetten. Heb je meerdere opdrachtgevers? Dan kun je de zakelijke kilometers direct op een project (opdrachtgever) boeken. Met één druk op de knop download je vervolgens al je ritten naar Excel en klaar ben je!

Logo Fynch
Geplaatst op 11 januari 2022 door Joris Smulders

Co-founder van Fynch Mobility. Fynch vereenvoudigt het proces van het registreren en declareren van zakelijke & woon-werk trips en thuiswerkdagen. Fynch beloont je daarnaast voor duurzame en actieve mobiliteitskeuzes. Fynch – Every Trip Count

0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen