Gemeente Zoetermeer succesvol met Ondernemersopleiding

Kennis
Gemeente Zoetermeer
Deelnemers en juryleden EigenBaas Avondschool 2018. Foto; Ron Jenner
Deelnemers en juryleden EigenBaas Avondschool 2018. Foto; Ron Jenner

Er zijn weer nieuwe ondernemers klaar om te ondernemen. Op donderdagavond 15 februari was de derde uitreiking en pitchavond van de cursus EigenBaas Avondschool Zoetermeer in Ter Zake Het Ondernemershuis. Na een intensief opleidingstraject van ruim drie maanden ontvingen de deelnemers deze avond hun ondernemerscertificaat. Negen startende ondernemers gaven een bedrijfspresentatie, waarvan de drie beste pitchers beloond werden met een prijs. De ondernemersavond in Ter Zake werd afgesloten met een netwerkborrel samen met vrienden, familie en geïnteresseerde ondernemers.

Vaardigheden ontwikkelen

In EigenBaas Avondschool Zoetermeer ontwikkelen (aspirant-)ondernemers hun ondernemersvaardigheden, met als doel zich goed voor te bereiden op het ondernemerschap. In tien weken tijd schrijven alle deelnemers hun eigen ondernemingsplan onder begeleiding van docenten, ervaren ondernemers en professionals uit het bedrijfsleven. De derde cursus is begin november van start gegaan en op 15 februari was de feestelijke afsluiting. “Dit is een bijzonder moment voor de deelnemers, want dan pitchen zij hun bedrijf. Hier werken wij met z’n allen naartoe”, zegt Irma de Graaff, ondernemerscoach voor startende bedrijven. Samen met collega Harold Beffers van gemeente Zoetermeer en Wim Kierdorff, docent en ondernemer in Zoetermeer, begeleidde zij de deelnemers deze editie van EigenBaas Avondschool twee avonden per week.  

​Succesvolle aanpak

Margreet van Driel, wethouder Economische Zaken Zoetermeer, deed het welkomstwoord en nam deel aan de jury samen met Astrid Kooij, bestuurslid ondernemersvereniging RVOZ en Sylvia van den Heerik, bedrijfsadviseur Qredits Microfinanciering Nederland. “In ons Actieplan Economie geven wij veel aandacht aan startende ondernemers en zzp’ers, want deze grote groep is belangrijk voor de lokale economie. Wij stimuleren daarom goed ondernemerschap. EigenBaas Avondschool is hier een voorbeeld van. De Zoetermeerse aanpak blijkt een succes. Er zijn al 45 personen die de stap hebben durven te maken om met elkaar en onder deskundige begeleiding serieus in de cursus aan de slag te gaan met het ontdekken en ontwikkelen van hun ondernemersvaardigheden.”

Goed van start

Martin Teeuwisse, Nel van ’t Hof en Pieter Dekker gaan extra goed van start. Zij mochten de prijs voor de beste pitch in ontvangst nemen. Zij ontvingen een cheque voor een publicatie in een blad naar keuze en een lidmaatschap van ondernemersvereniging RVOZ. Voor één van de cursisten had gemeente Zoetermeer een aanmoedigingsprijs. Nel van ’t Hof kreeg deze prijs uit handen van docent Wim Kierdorff, als waardering voor haar inzet en de ontwikkeling die zij heeft doorgemaakt tijdens de cursus.

EigenBaas Avondschool


Het initiatief van EigenBaas Avondschool komt van Qredits Microfinanciering Nederland en werd eind 2016 voor het eerst georganiseerd in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, ondernemersvereniging RVOZ en Ter Zake Het Ondernemershuis. Na deze succesvolle landelijke pilot volgden er nog twee cursussen in Zoetermeer.

Dienstverlening Ter Zake Het Ondernemershuis

De EigenBaas Avondschool krijgt in 2018 een vervolg. De datum is nog niet vastgesteld, maar geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen met Irma de Graaff, ondernemerscoach voor starters en zzp’ers in Ter Zake Het Ondernemershuis. Zij helpt bij vragen, wijst de weg binnen de regio en brengt hen in contact met organisaties en bedrijven. Kennismaken kan in Ter Zake Het Ondernemershuis op Markt 3 in Zoeterneer. Meer informatie is te vinden op www.klaaromteondernemen.nl

Commentaar ZZP Nederland

Ondernemerschap kan inderdaad voor een groot deel worden geleerd. Daarom is het goed dat er initiatieven als de EigenBaas Avondschool bestaan. Dit voorkomt dat ondernemers onbeslagen ten ijs komen. Een idee dat verder op te pakken is door andere gemeenten. ZZP Nederland wil daar graag haar steentje aan bijdragen.

Deel deze pagina: