Klussers werken vaak zwart, Belastingdienst werkt dat in de hand

ZZP Nederland

 

Belastingdienst moet eens de hand in eigen boezem steken
Volgens een artikel van de Belastingdienst werken klussers vaak zwart. Op minstens 20% van de bouwplaatsen, die de afgelopen maanden streng gecontroleerd werden, zijn zwartwerkers ontmaskerd. In een persbericht spreekt het Ministerie van Financiën over malafide ondernemers en zelfstandige ondernemers die vaak zwart werken. Volgens ZZP Nederland moet de belastingdienst de hand in eigen boezem steken.

Belastingdienst is een lastpost voor ondernemers
De Belastingdienst zelf werkt volgens ZZP Nederland zwart werken in de hand door fouten die keer op keer gemaakt worden, systemen die niet werken, regels die onduidelijk worden uitgelegd en ambtenaren die niet ter zake kundig zijn. Inmiddels wordt de Belastingdienst zelf het lachertje van de economie genoemd. Dat wil niet zeggen dat iedereen maar zwart moet gaan werken. Integendeel, zwartwerken is verboden en niet in overeenstemming met de moraal van Nederlanders, maar het is wel erg gemakkelijk om (weer) de Zelfstandigen zonder Personeel aan te duiden als zwartwerkers..

Kleine zelfstandigen (ZZP) krijgen geen medewerking
ZZP Nederland zet zich in voor de belangen van ZZP’ers en uit gesprekken met de 2000 aangesloten zelfstandigen blijkt dat het over het algemeen hardwerkende mensen zijn die desondanks geen medewerking van de overheid en de Belastingdienst krijgen. Veel startende ondernemers zijn onwetend over de te volgen procedure en starten alvast als zij werk kunnen krijgen. Vaak is dan (nog) niet aan alle voorwaarden voldaan.

Het aanvragen van een VAR verklaring (Verklaring Arbeids Relatie) bijvoorbeeld, dit is een cryptogram en wordt vaak verkeerd ingevuld. Met name mensen in de gezondheidszorg ondervinden veel hinder van de traagheid en de besluiteloosheid die de politiek kenmerkt. Reeds maanden geleden is er in de Tweede Kamer gesproken om het gemakkelijker te maken voor deze snelgroeiende groep zelfstandigen, maar tot op heden gebeurt er niets. Ondertussen dreigt er een groot tekort ontstaan aan vakbekwame mensen in de zorg.

Langdurige werklozen willen graag ondernemer worden
In Nederland kennen we een groep van 200.000 langdurig werklozen die vaak afgeschilderd worden als mensen die niet willen werken. Echter de waarheid is anders. Veel van deze mensen die gedwongen thuis zitten willen graag aan de slag als ZZP’er maar krijgen tot heden weinig tot geen medewerking van de overheid. Vaak hebben deze mensen moeilijkheden om aan het urencriterium voor zelfstandigen van 1225 uur per jaar te voldoen. Weg belastingvoordeel, weg aftrekposten en weg is het redelijke inkomen van de zelfstandige. Dit ontneemt werklozen vaak de moed om een onderneming te beginnen, een uitkering aanhouden is dan veel veiliger.

Het kan ook anders
ZZP Nederland is van mening dat de VAR Verklaring herzien moet worden. Duidelijkheid en een verlaging van het urencriterium zou een mooi begin zijn. In plaats van 1225 uur kunnen klassen gemaakt worden. Bij 800 uur moet een VAR WUO mogelijk zijn. Ondernemersaftrek kan hierop aangepast worden. Ook bij starten halverwege het kalenderjaar moet de Belastingdienst zich eens duidelijk en soepel opstellen.

 

 

Deel deze pagina: