Koppelbazenpraktijken keren weer terug in de bouw

www.cobouw.nl

De Aannemers Federatie Nederland signaleert een terugkomst van de oude koppelbazenpraktijk. Zelfstandigen zonder personeel (ZZP´ers) zijn dus gewaarschuwd. Het aantal zzp´ers in de bouw groeit nog steeds. Hiermee samen komen er steeds meer verschillende arbeidsconstructies. Een paar constructies neigen veel naar het koppelbaassysteem. “Wij waarschuwen onze leden ook altijd dat ze één op één zaken moeten doen met zzp’ers en niet met intermediairs. Dat levert alleen maar risico’s op”, vindt Truus Remkes van de aannemersfederatie.

Ketenaansprakelijkheid
Die risico’s zitten vooral in de Wet ketenaansprakelijkheid. Zodra een intermediair tussen de zzp’ers en de aannemer zit, kunnen de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV tot de conclusie komen dat het niet om zzp’ers gaat, maar om werknemers in dienst van de intermediair. Als die niet thuis geeft, hangt de aannemer uiteindelijk voor belastingen en premies.

Combinatievorming
Remkes signaleert daarnaast dat er hoe langer hoe vaker combinatievorming bij zzp’ers plaatsvindt in de vorm van en vennootschap onder firma (vof) of maatschap. Ook dat levert risico’s op. Een aannemer die een dergelijke vof inhuurt, weet vaak niet welke zzp’ers uiteindelijk het werk daadwerkelijk uitvoeren. “De ene vof neemt het werk aan en laat het door een andere vof uitvoeren. Dat ziet de opdrachtgever pas als hij een rekening van de andere vof krijgt. Niet betalen, is dan mijn advies. De vof die het werk heeft aangenomen houdt dan een vordering. Het kan goed gaan, maar ook goed fout”, aldus Remkes.
De combinatievorming neemt volgens haar een hoge vlucht, omdat zzp’ers alles willen doen om te vermijden dat ze werkgever worden. Ze willen slechts ondernemer zonder personeel zijn. Dan is het helemaal zaak goed op de contractvorm te letten. Want als er wat gebeurt, dan meent diezelfde ondernemer zonder personeel ineens te kunnen claimen alsof hij werknemer is.

Deel deze pagina: