KVK Startersdag op 2 november in Utrecht, Rotterdam en Groningen

Zelfstandigen
KVK

Gemiddelde leeftijd starter in twee jaar van 37 naar 35 jaar

Door de snelle toename van starters in de leeftijdsgroep tot en met 19 jaar (65%) en 20 tot en met 24 jaar (28% in het afgelopen jaar) is de gemiddelde leeftijd van starters gedaald van 37 jaar in 2017 naar 35 jaar in 2019. Nooit eerder was het aantal mensen dat een eigen onderneming begon zo groot als het afgelopen jaar. Het totaal aantal starters in 2019 (drie kwartalen) is 161.076. Dit is 11% meer ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

ZZP Nederland op de Startersdag
Op 2 november wordt de KVK Startersdag gehouden in Utrecht, Rotterdam en Groningen. ZZP Nederland zal met een stand aanwezig zijn op de Startersdagen in Utrecht en Rotterdam. Van deze drie steden heeft de stad Groningen relatief de meeste starters in de leeftijd t/m 24 jaar (30% ten opzichte van 25% in Utrecht, 22% in Rotterdam en 23% landelijk).

kvk_graphic_aantal_starters_per_leeftijdscategorie-in_Groningenstad_Rotterdam_Utrechtstad_Nederland_gemiddeld

 

Jonge ondernemers

Op dit moment (1 oktober) telt Nederland 88.045 ondernemers die jonger zijn dan 24 jaar. Vijf jaar geleden waren dit er 58.226 De markt waar deze jonge ondernemers zich op richten is duidelijk gezien de top 3: detailhandel via internet.

Top 3 branches jonge startende ondernemers tot 24 jaar:

  1. Detailhandel via internet in kleding en mode-artikelen (5%)
  2. Detailhandel via internet in een algemeen assortiment non-food (5%)
  3. Detailhandel via internet in overige non-food (4%)

Ondernemers t/m 18 jaar

De leeftijd om te beginnen met een eigen onderneming wordt steeds jonger. De meeste starters zijn te vinden in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In de provincie Flevoland treffen we relatief de meeste zeer jonge startende ondernemers aan.

kvk_graphic_jonge_starters_per_10000_ondernemers_en_per_provincie_in_Nederland

kvk_graphic_startende_ondernemers_tot_en_met_18_jaar_in_Nederland

KVK ondernemers-adviseur Gerdine Annaars over de toename van het aantal jonge ondernemers: “In het onderwijs is er meer aandacht dan ooit voor ondernemerschap. Jongeren krijgen het ook vaker van huis uit mee, steeds meer mensen zijn zzp’er in plaats van in loondienst. Jonge ondernemers hebben een soort filmsterrenstatus, denk aan DJ’s en vloggers, dat inspireert. De kids zien ook volop kansen online. Ze zijn actief op platforms en verkopen via webshops. Ze verdienen zo een lekker centje bij. En ze vinden het leuker en leerzamer dan kranten lopen of vakken vullen.”

Gratis aanmelden voor de KVK (Online) Startersdag kan via www.KVK.nl/startersdag

Deel deze pagina: