Kwart zzp'ers is omzet misgelopen afgelopen jaren

Zelfstandigen
ZZP Barometer

Deel omzet zzp'er oninbaar gebleken

Ruim een kwart (25,1%) van de zelfstandig ondernemers heeft gedurende de afgelopen jaren een deel van hun omzet niet kunnen innen. Bij ruim de helft van deze groep (51%)  ging dat om een percentage van 1-5 procent van hun gehele omzet. Bij 42,6% is dit minder dan 1 procent van de omzet en bij 6,4% was dit meer dan 5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 840 zzp’ers in samenwerking met Knab. Uit eerder onderzoek van ZZP Barometer is gebleken dat 30% van de zzp'ers weleens te maken heeft gehad met wanbetaling. Ook nu blijkt dat een aanzienlijk deel van de zzp'ers in 2017 inkomsten is misgelopen. Bijna driekwart (73,3%) van de zzp'ers geeft aan dat zij de afgelopen jaren al hun omzet hebben kunnen innen. De rest heeft wel te maken gekregen met facturen die niet betaald zijn. 

Rabobank, ING en Knab populair onder zzp’ers

De top drie banken waar de zzp'er op dit moment bankiert bestaat uit Rabobank, ING en Knab. Van alle zzp’ers die vorig jaar zijn overgestapt van bank, ruilde maar een laag percentage Triodos of Knab in voor een andere bank. Van alle zzp'ers die over waren gestapt, kwam 33% van de Rabobank. Toch is de Rabobank nu nog altijd erg groot, maar ING en Knab doen ook behoorlijk goede zaken onder zzp'ers. Dat komt waarschijnlijk omdat zij voldoen aan de criteria die de zzp'er belangrijk vindt bij een bank, goedkoop bankieren en educatie, of omdat zij privé al klant waren bij die bank. Frits Drost, commercieel directeur bij Knab, bevestigt dat veel zzp’ers de online bank weten te vinden: “Ons zakelijk bankpakket is ontdaan van allerlei poespas. Geen dure functionaliteiten die de kleine ondernemer toch niet gebruikt. We focussen ons op gemak, eenvoud en goede service voor de ondernemer. Omdat we ook nog eens een goede prijs bieden, is de klanttevredenheid onder onze zakelijke klanten groot.”

Uurtarief bij verlenging opdracht

Uit het onderzoek blijkt dat de zzp'er wat zelfverzekerder is geworden vergeleken met het jaar ervoor. In 2016 koos 79,9% van de zzp'ers ervoor om hun uurtarief bij verlenging van een opdracht even hoog te houden. In 2017 is dit percentage iets gezakt naar 77%. Een jaar geleden gaf 8,6% van de ondervraagden aan dat zij hun uurtarief omhoog gooien in geval van verlenging. Dat percentage is het afgelopen jaar gegroeid naar 11,8%. Reden hiervoor kan zijn dat de zzp'er gemakkelijker aan opdrachten komt, waardoor de zekerheid die verkregen wordt bij verlenging van een opdracht minder waard is geworden.  

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 840 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp'ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

Deel deze pagina: