Minister Donner “houdt poot stijf” in debat UWV fraude

ZZP Nederland

Minister Donner “houdt poot stijf” in UWV ZZP fraude
In het debat van de Tweede Kamer over herbeoordeling startersregeling UWV, was minister Donner volhardend in zijn standpunt. Verder draaide de minister voortdurend om het onderwerp heen zonder concrete antwoorden te geven.

Het debat ging over ZZP’ers die gestart zijn met behoud van een deel van hun uitkering. Zoals ook uit het rapport van de Nationale Ombudsman al bleek zijn starters fout of onduidelijk voorgelicht door de werkcoaches van het UWV. De daarop ingediende motie van dhr. Ulenbelt van de SP is naar mening van de Kamercommissie niet of onvoldoende uitgevoerd.

Het UWV heeft 3000 zelfstandigen, die gestart zijn in de periode van 2004 – 2006 en waarvan het UWV geld terug wil vorderen, een brief gestuurd waarin hun gevraagd werd om te bewijzen dat het UWV foute voorlichting heeft gegeven. Omgekeerde bewijslast dus. Diverse belangenorganisaties, waaronder ZZP Nederland, heeft bezwaar gemaakt tegen de handelswijze van het UWV. Ondertussen probeerde het UWV een onderzoek te laten starten door oud burgemeester Ruud Vreeman, hierop heeft de Kamer het UWV teruggefloten.

Bij gerede twijfel volgt vrijspraak
Tijdens het debat was Minister Donner weinig of niet toegeeflijk, de term “houdt zijn poot stijf”” viel meerdere keren. Wel deelde de minister mee dat, daar waar enige twijfel bestaat over de handelswijze met een individuele betrokkene, vrijspraak zal volgen. “Gerede twijfel” was het sleutelwoord en verder waren er veel onduidelijkheden van steeds weer gelijke strekking.

Het UWV zal samen met oud-vakbondsman dhr. Vreeman de herbeoordeling verzorgen, waarbij de mening van dhr. Vreeman zwaar zal wegen, zelfs bepalend kunnen zijn, zolang dit binnen de wet blijft. De minister twijfelde of dit nog wordt afgerond tijdens de regeerperiode van het demissionair kabinet. Met enkele maanden moet rekening worden gehouden.

ZZP’ers die niet hebben gereageerd hebben op de onduidelijke brief van het UWV zullen een nieuwe brief ontvangen die een “uitnodigend” karakter zal hebben om mensen over te halen alsnog te reageren en bezwaar te maken tegen de onduidelijke voorlichting. Bij de herbeoordeling zal het UWV moeten aantonen wel goed te hebben voorgelicht, bij twijfel zal betrokkene zelfstandig worden vrijgesproken.

Commentaar ZZP Nederland:
Het hele debat uitte zich in onduidelijkheid van de minister middels omtrekkende bewegingen. In feite is er nog niets veranderd en dat verlengt de onzekerheid van enkele duizenden zelfstandigen over dreigende boetes en terugvorderingen. Besluiten worden weer op langere termijn geschoven. Enig lichtpuntje in de zaak is het woord “gerede twijfel’. Het zou een goede zaak zijn als men mild omgaat met mensen die door verkeerde voorlichting van het UWV beboet zijn. Nederland moet trots zijn op mensen die proberen zelf in hun levensonderhoud te voorzien en de veiligheid van een uitkering durven los te laten.
 

Deel deze pagina: