Ministerie verliest proces: ZZP’ers toegestaan in thuiszorg

Volgens een uitspraak van de voorzieningenrechter mogen zelfstandigen zonder personeel (ZZP) gewoon worden ingezet in de AWBZ thuiszorg. Minister de Jager moet zijn brief rectificeren en de website van VWS moet worden aangepast. Goed nieuws voor Zelfstandige Zorgprofessionals!

Dit is een geruststelling voor duizenden ZZP’ers in de zorg die onlangs op het verkeerde been zijn gezet door een brief van Minister de Jager. Volgens deze brief mochten zelfstandigen in de AWBZ zorg niet functioneren en zouden zij in loondienst moeten. Na de uitspraak van de rechter moet minister de Jager van Financiën zijn brief rectificeren. Dit is in korte tijd de tweede brief van een ministerie over ZZP’ers die gecorrigeerd moet worden. Het kort geding was aanhangig gemaakt door PrivaZorg, een landelijk opererende AWBZ thuiszorginstelling, die al sedert 1999 werkt met ca 2000 zelfstandige zorgverleners (ZZP).

Door het vonnis wordt nu nogmaals aan alle marktpartijen duidelijk gemaakt dat de inzet van ZZP’ers voor AWBZ -thuiszorg mogelijk is. De rechter heeft geoordeeld dat het ministerie in de bewuste brief op een onrechtmatige onjuiste wijze informatie heeft verstrekt. De rechter stelde vast dat door het ministerie onvoldoende duidelijk is gemaakt dat inzet van ZZP’ers voor AWBZ-zorg op basis van de zorgwetgeving wel degelijk is toegestaan.

Wel zou volgens de rechter de inspecteur (en in beroep de rechter) in specifieke situaties kunnen oordelen dat de thuiszorginstellingen als werkgever van de ZZP’er moet worden aangemerkt. De rechter stelt ook vast dat de jurisprudentie anders dan het ministerie stelde daar geen eensluidend beeld over geeft. De zorgkantoren met wie de thuiszorginstellingen AWBZ-zorg contracteren en nog belangrijker de mensen die van zorg afhankelijk zijn, staan echter volledig buiten deze discussie.

Behandelend advocaat mr.Jan Henk van der Velden:
“Het is niet alleen uniek maar ook absurd dat in één jaar twee keer (de stap naar) de rechter nodig was voor een rectificatie door een ministerie van onjuiste informatie omtrent ZZP’ers”

Bertien Vries algemeen directeur van PrivaZorg: “Wij hopen dat de ministeries na dit tweede vonnis eindelijk inzien dat handjes van de ZZP-ers in zorg niet kunnen worden gemist en dat zij ophouden met het ‘ZZP-ertje pesten’. Dit is natuurlijk in het belang van de ZZP-er zelf, maar vooral voor vele mensen die helemaal van de zorg van ZZP-ers afhankelijk zijn. Het is nu aan het Ministerie van Financiën om samen met VWS ook een praktische fiscale regeling uit te werken om voor meer dan tienduizend ZZP’ers in de zorg fiscale discussie van geval tot geval te voorkomen .”
 

Deel deze pagina: