Nieuws

Nieuwe kleineondernemersregeling van kracht vanaf 1 januari 2020

Belastingdienst logo

Kleine ondernemers en organisaties kunnen kiezen voor vrijstelling van de btw

Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers en organisaties met een omzet tot en met € 20.000 (ex. btw) gebruikmaken van de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR). Hiermee worden zij vrijgesteld van de btw en hoeven ze geen btw-aangifte meer te doen. Ondernemers en organisaties die in aanmerking komen voor de regeling kunnen zelf kiezen of zij eraan deelnemen. Wanneer ondernemers per 1 januari 2020 gebruik willen maken van de KOR maken zij dit uiterlijk 20 november 2019 kenbaar aan de Belastingdienst.

Minder administratie

Ondernemers en organisaties die kiezen voor deelname aan de nieuwe KOR hoeven geen btw meer in rekening te brengen en niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Daarnaast kunnen zij de btw die andere ondernemers bij hen in rekening brengen niet meer verrekenen. De KOR levert ondernemers minder administratie op. Deelname aan de KOR geldt voor een periode van minimaal drie jaar of zolang de omzet per kalenderjaar niet boven de € 20.000  (ex. btw) uitkomt.

Keuze deelname voor iedere kleine ondernemer anders

Voor ondernemers die willen weten of zij in aanmerking komen voor de nieuwe KOR, ontwikkelde de Belastingdienst een hulpmiddel. Als ondernemers voldoen aan de voorwaarden kunnen zij zelf beslissen of de regeling interessant voor hen is. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op deze keuze. Krijgt een ondernemer bijvoorbeeld jaarlijks btw terug? Moet er de komende tijd veel worden geïnvesteerd? Heeft de ondernemer voornamelijk particuliere of zakelijke klanten? Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat twee ondernemers met een vergelijkbare onderneming en omzet uiteindelijk tóch een andere keuze maken. De Belastingdienst ontwikkelde een aantal praktijkvoorbeelden om te laten zien hoe kleine ondernemers hun keuze maakten.

20 november deadline deelname kleineondernemersregeling

Wanneer kleine ondernemers besluiten per 1 januari 2020 mee te doen, dienen ze het aanmeldformulier in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst. De aanmelding moet uiterlijk 20 november binnen zijn bij de Belastingdienst.

De ondernemers die uit de huidige regeling korting op de btw krijgen en in 2020 aan de nieuwe KOR willen deelnemen, moeten zichzelf actief aanmelden. Ondernemers die op dit moment zijn vrijgesteld van btw-aangifte op basis van de ontheffing van de administratieve verplichtingen nemen automatisch deel aan de nieuwe regeling. Met het ingaan van de nieuwe KOR vervalt de huidige regeling.
Ga voor meer informatie over de nieuwe KOR naar www.belastingdienst.nl/kor

Deadline aanmelden nieuwe KOR gemist?

Wie voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan de nieuwe KOR en de deadline van 20 november heeft gemist, kan zich nog steeds aanmelden voor de regeling. Je maakt dan vanaf het eerstvolgende btw-aangiftevak gebruik van de btw-vrijstelling. Houd er rekening mee dat er 4 weken nodig zijn om de aanmelding te verwerken. Ondernemers die per 1 april gebruik willen maken van de KOR dienen zich dus eind februari aangemeld te hebben bij de Belastingdienst.

Vier tips om erachter te komen of de vernieuwde KOR voor jou interessant is

1. Check of je gebruik kunt maken van de regeling
Met dit hulpmiddel van de Belastingdienst ga je eenvoudig na of je in aanmerking komt voor de vernieuwde kleineondernemersregeling.

2. Zet alle financiële voor- en nadelen op een rij
Maak een inschatting of je de komende jaren btw moet betalen. Als je jaarlijks btw terugkrijgt, lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie financieel nadelig. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met besparingen, zoals de tijd en/of kosten voor het doen van de btw-aangifte.

3. Bekijk welke invloed deelname aan de KOR heeft op jouw klanten 
Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken. De berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als je vooral particuliere klanten hebt, kan dat reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat je dan geen btw in rekening hoeft te brengen.

4. Schat jouw financiële situatie over drie jaar in
Als je kiest voor de vernieuwde KOR doe je mee voor een periode van minimaal drie jaar. Dat betekent dat je drie jaar geen btw meer in rekening brengt, maar ook geen btw mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Als je van plan bent de komende tijd zakelijke investeringen te doen, kan dat reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de KOR.

Voorbeelden

Bob: “Ik doe mee met de nieuwe KOR, want dan kan ik een scherpe prijs rekenen.

Ik ben onlangs gestopt met mijn baan bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ik wil het namelijk wat rustiger aan doen. Bovendien verdient mijn partner voldoende.

Ik ben begonnen als loopbaancoach. Ik heb werk voor ongeveer 2 dagen per week. Mijn klanten zijn eigenlijk allemaal particulieren. Als ik meedoe met de nieuwe KOR, dan komt er geen btw bovenop mijn tarief. Daardoor ben ik goedkoper voor mijn particuliere klanten. Ik kan zo gemakkelijker nieuwe klanten binnenhalen. Bovendien heb ik een hekel aan administratie doen en met de nieuwe KOR bespaar ik mezelf wat dat betreft veel. Daarom heb ik besloten om me aan te melden voor de nieuwe KOR.”

Fatima: “Ik doe niet mee met de nieuwe KOR, want ik ga investeringen doen.

Ik ben in dienst als doktersassistent, dat doe ik 3 dagen in de week. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje: ik werk als fotografe. Ik doe meestal bruiloften, maar ik word ook af en toe gevraagd om bedrijfspresentaties te fotograferen.

Het komende jaar ben ik van plan om een aantal investeringen te doen. Ik wil een nieuwe camera aanschaffen en een computer waarop ik het nieuwste fotobewerkingsprogramma kan draaien. Omdat ik de btw op deze investeringen wil kunnen aftrekken, heb ik besloten om voorlopig niet mee te doen met de nieuwe KOR.”

Bron
Belastingdienst
Geplaatst op 3 september 2019