Overheid gedraagt zich schandalig als opdrachtgever zzp'ers

Zelfstandigen

Stichting ZZP Nederland eist voorbeeldfunctie overheidsbedrijven

In de afgelopen dagen dook in de media het bericht op, dat Rijkswaterstaat zzp’ers contracten door de strot duwt, waarin de eerste 14 dagen als “inwerkperiode” niet worden betaald. Zelfstandige ondernemers bepalen natuurlijk zelf of ze dat willen accepteren, maar de praktijk laat zien, dat veel zzp’ers toch eieren voor hun geld kiezen, omdat ze anders wel kunnen fluiten naar opdrachten van de overheid. “ Een schandalig slecht voorbeeld voor andere bedrijven in de markt”, zegt voorzitter Maarten Post, die in Een Vandaag dit gedrag scherp veroordeelt.

Overheid wil voor een dubbeltje op de eerste rang

“Het aanbestedingsbeleid van overheidsbedrijven en ministeries is uitsluitend gericht op prijs. Men wil hoogwaardige specialisten inhuren voor een habbekrats. Daarbij maakt men zich geen zorgen over de kwaliteit van de uitvoering van overheidstaken”, aldus Post. Als meest schrijnende voorbeeld noemt hij de aanbesteding van tolkenwerk bij rechtszaken door Justitie en bij asielprocedures door de IND. De tarieven voor dit soort verantwoordelijke opdrachten zijn de laatste jaren uitgeknepen tot minder dan de helft van het oorspronkelijk vastgestelde tarief. Daardoor zoeken beëdigde tolken steeds meer de consumentenmarkt op en worden ongekwalificeerde beunhazen van straat geplukt om als tolk te fungeren bij asielprocedures. Het ministerie wil nu zelfs de kwaliteitsnormen voor dit verantwoordelijke werk verlagen om maar goedkoper uit te zijn.


Goed opdrachtgeverschap overheid in kabinetsformatie

Stichting ZZP Nederland heeft met andere zelfstandigenorganisaties in een brief aan informateur Schippers aandacht gevraagd voor goed opdrachtgeverschap, met name door de overheid, die als geen ander een voorbeeldfunctie moet vervullen. “ Het is onbestaanbaar, dat de overheid zelf professionele ondernemers op deze manier het werken onmogelijk maakt met schadelijke gevolgen voor de uitvoering van overheidstaken”, zegt Maarten Post.

Deel deze pagina: