Politiek: Wouter Bos PvdA is nu wél bezorgd om topinkomens

PvdA
Wouter Bos PvdA is nu wél bezorgd om topinkomens

Minister Bos gaf in het debat met de Tweede Kamer aan bezorgd te zijn over de groei van de topinkomens. De relatie met geleverde prestaties is niet altijd duidelijk. Bos noemde een aantal maatregelen waarmee het kabinet de topinkomens wil pakken. Bos: 'Dit kabinet is het eerste kabinet dat in het akkoord heeft opgenomen dat de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector gemaximeerd zullen worden.'

Bos vervolgt: 'Dit kabinet is ook het eerste kabinet dat in het akkoord heeft afgesproken dat ook de ontslagvergoedingen van veelverdieners in de publieke en semi-publieke sector aangepakt zullen worden.' Daarnaast gaf Bos aan dat hij zijn rol als aandeelhouder in staatsdeelnemingen zal gebruiken om het beloningsbeleid bij staatsdeelnemingen aan de orde te stellen.

Een ‘graaitax’ werd door het kabinet afgewezen. Een verhoging van het toptarief in de inkomstenbelasting is volgens de minister niet de goede manier om de zelfverrijking in de top van de grote ondernemingen aan te pakken. Volgens Bos werkt de maatregel averechts. De salarissen in de top van bedrijven zullen alleen maar verder stijgen als ze hoger belast worden.

Deel deze pagina: