PvdA in de bres voor ´arme´ zelfstandigen

Partij van de Arbeid

Staatsecretaris Aboutaleb is om maatregelen gevraagd door PvdA-kamerleden Spekman en Vos. Zij vinden het niet acceptabel dat van de werkende armen in Nederland zestig procent zelfstandig ondernemer is. Vos: 'We vinden het belangrijk dat mensen werken. Als je weinig verdient moet het niet uitmaken of je werknemer of zelfstandige bent.'

60 procent
Uit de Armoedemonitor blijkt dat van de 175.000 werkende armen in Nederland zestig procent zelfstandigen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kleine winkeliers. Deze zelfstandigen hebben geen recht op kwijtschelding van gemeentelijke heffingen, terwijl werknemers met een laag inkomen of uitkeringsgerechtigden dat wel hebben.

Gelijke kappen
PvdA-Kamerleden Hans Spekman en Mei Li Vos willen aandacht van het kabinet voor dit probleem: 'Het is raar dat er zo´n verschil bestaat tussen zelfstandigen en anderen. Het moet niet uitmaken hoe je je inkomen verdient. Als je inkomen laag is, dan moeten we er voor zorgen dat maatregelen die armoede bestrijden voor iedereen gelden', aldus Mei Li Vos.

Tijdens het Kamerdebat over Armoedebeleid afgelopen week vroeg de PvdA naar maatregelen voor de werkende armen en waarom zelfstandigen niet worden bereikt met de bestaande maatregelen. Het kabinet erkent dat het vreemd is dat mensen die als zelfstandige de kost verdienen minder recht hebben op maatregelen die de armoede bestrijden.
Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA) zegde toe er wat aan te gaan doen. Hij laat onderzoeken hoe armoedebestrijding ook voor zelfstandigen ingezet kan worden.

Oplossingen
De PvdA is blij met de plannen van de staatssecretaris. Vos: 'We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen werken. En als je dan weinig verdient, dan verdien je een steuntje in de rug. Dan moet het niet uitmaken of je werknemer of zelfstandige bent. Het verschil trekt het kabinet nu recht. Dat is sociaal en rechtvaardig.'

Deze week debatteert de Kamer door met het kabinet over zelfstandigen en hun rol in de economie. De PvdA zal het kabinet vragen om maatregelen die het de zelfstandigen makkelijker maakt te ondernemen en mensen in dienst te nemen. Er moeten bovendien oplossingen komen voor het probleem dat slechts de helft van de zelfstandigen zich verzekert voor arbeidsongeschiktheid.


Deel deze pagina: