PvdA wil btw in bouwsector verlagen

Goed nieuws voor ZZP'ers: PvdA wil btw in bouwsector verlagen

De PvdA wil de malaise in de bouwsector bestrijden met een verlaging van de btw. Ed Groot, Tweede Kamerlid en woordvoerder namens de PvdA op het gebied van economie, wil de btw op het onderhoud van woningen verlagen van 19 naar 6%. Volgens Groot is dat beter dan het afschaffen van de hypotheekrente aftrek zoals dat in het Kunduz-akkoord werd voorgesteld.

De bouwsector is hard getroffen door de economische crisis en de huizenmarkt zit volledig op slot. De PvdA wil de btw verlaging voor het onderhoud en renoveren van woningen betalen door de verpakkingsbelasting en de grondwaterbelasting voor grote bedrijven weer in te voeren. Ook de ChristenUnie heeft een btw verlaging voor de bouwsector aangekondigd.

Stichting ZZP Nederland reageert verheugd op het voorstel van de PvdA. Met name voor kleine zelfstandigen zonder personeel (ZZP) betekent de verlaging van de btw een toename van werk in de particuliere sector. Met de vorige, tijdelijke maatregel hebben we geconstateerd dat dit een flinke impuls gaf voor kleinere bedrijven. Het zou mooi zijn als dat voortgezet kan worden. In de bouwsector werken ca 100.000 ZZP’ers. Een groot deel heeft de werkzaamheden tijdens de recessie verlegd van nieuwbouw naar verbouw. Dat is een terrein waar ZZP’ers bij uitstek geschikt voor zijn. Ze kunnen daar werken tegen redelijke tarieven zonder tussenkomst van (te) dure bemiddelaars en koppelbazen. Onlangs gaf de Aannemersfederatie nog behoorlijk af op de kleine zelfstandigen, maar dat waren meer krokodillentranen omdat men uiteindelijk een koekje van eigen deeg heeft gekregen: De aannemers hebben last van concurrentie van de kleine zelfstandige die ze zelf jarenlang hebben uitgeknepen.

Het is nog maar een voorstel in verkiezingstijd, maar het zou een mooi begin zijn… 

Deel deze pagina: