Ronselaar ZZP’ers veroordeeld voor valsheid in geschrift

SIOD

Ronselaar ZZP’ers veroordeeld voor valsheid in geschrift
In de regio Rotterdam waren in 2006 Litouwse arbeidskrachten werkzaam in de renovatiebouw van woningen en bedrijven. Zij werden gepresenteerd als zzp-er (zelfstandige zonder personeel), terwijl zij feitelijk als werknemer in dienst waren van een ondernemer.

De meervoudige kamer van de rechtbank te Rotterdam heeft de hoofdverdachte in deze zaak veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden met aftrek, waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren; en als bijzondere voorwaarde om zich in de proeftijd te houden aan aanwijzingen van de Reclassering, waaronder behandeling in forensisch-psychiatrische polikliniek.

List en bedrog
De hoofdverdachte werkte op naam van gefailleerde en/of niet meer bestaande bedrijven. Daarbij maakte hij voor het betalingsverkeer gebruik van het adres en de bankrekening van een medeverdachte. Hij leverde verder valse werkgeversverklaringen en loonstroken aan derden ter verkrijging van hypotheken ten behoeve van de aankoop van woningen, die deels werden gebruikt voor het onderbrengen van de Litouwse arbeidskrachten en voor het telen van wiet.

In deze zaak zijn eerder vijf verdachten veroordeeld tot taakstraffen. Een zesde kreeg een schikking van € 75.000. De Arbeidsinspectie heeft € 420.000,= aan bestuurlijke boetes opgelegd aan opdrachtgevers. De banken hebben de met valse werkgeversverklaringen verkregen hypotheekbedragen teruggevorderd en daartoe beslag gelegd op aangekochte woningen.
 

Deel deze pagina: