Staatssecretaris Van Rijn: Reguliere zzp’er is ook regulier werk

Politiek
Leo Vollebregt, Stichting ZZP Nederland

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft in een gesprek op 5 februari jl. met Stichting ZZP Nederland bevestigd dat zorgverleners als ZZP’er kunnen werken binnen de zorg. Dat was zo en dat blijft zo. De staatssecretaris wil wel schijnconstructies tegengaan.

Reguliere ZZP’er is ook regulier werk

Van Rijn: “Mijn inzet is fatsoenlijke voorwaarden voor werk dat publiek gefinancierd is. Werk met fatsoenlijke voorwaarden en een passende vergoeding kan in loondienst zijn maar ook als zelfstandige. Schijnconstructies waarmee geprobeerd wordt om reguliere arbeidsvoorwaarden te omzeilen onder het mom van zelfstandigheid, wil ik tegengaan.”

Stichting ZZP Nederland is buitengewoon content met deze bevestiging. Veel zzp’ers hadden n.a.v. de afspraken van 4 december 2015 tussen kabinet, VNG en vakbonden vragen over hun mogelijkheden binnen de zorg. Deze ophef onder zorg-zzp’ers bleek echter ten onrechte.

Coöperatieve samenwerkingsverbanden

Van Rijn is benieuwd naar de verdere uitwerking van het plan van Stichting ZZP Nederland om de samenwerking tussen ZZP'ers in de zorg te bevorderen door de vorming van coöperatieve samenwerkingsverbanden van en door ZZP’ers. De flexibele mogelijkheden van zo’n samenwerkingsverband zouden een goede aanvulling kunnen zijn op het PGB en Zorg In Natura (ZIN). Ook Aline Saers, directeur van Per Saldo (de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget) reageerde positief op dit plan.

De staatssecretaris toonde tot slot ook belangstelling voor innovaties en nieuwe educatieve initiatieven die Stichting ZZP Nederland voor haar aangesloten (zorg)zelfstandigen organiseert.

Deel deze pagina: