Startkapitaal is niet nodig voor freelance en ZZP’er

ZZP Nederland
Hebben freelancers en ZZP’ers eigenlijk wel een startkapitaal nodig?
Eigenlijk niet. Veel freelance ondernemers en ZZP’ers werken op basis van uren en facturen. Investeringen hiervoor zijn meestal niet veel meer dan een computer om de administratie te verzorgen en een factuur te versturen. In technische beroepen kan gereedschap natuurlijk een struikelblok vormen, maar over het algemeen valt dat wel mee. Als startende ondernemer hoef je natuurlijk niet direct over het beste van het beste te beschikken: Men huurt u in om uw vakmanschap. Of u nu in de technische beroepen werkt of als vormgever, adviseur of consultant: het komt neer op uw vakmanschap.

Geld is niet bepalend voor succes, banken staan niet op u te wachten
Geld speelt dus een ondergeschikte rol, maar als zelfstandige kun je er nu eenmaal niet zonder. Banken zitten over het algemeen niet te wachten op startende ondernemers. Banken spreken de taal van de kleine ondernemer niet en denken vaak in grote getallen. Het komt er in feite op neer dat u gemakkelijker een krediet van 500.000 Euro kunt verkrijgen met een goed plan dan 10.000 Euro voor de eerste investeringen in gereedschap en misschien een bedrijfsauto. Enkele banken zoals Bizner (www.bizner.nl) en de Rabobank spelen hier op in door ondernemers gemakkelijk een krediet tot 5000 Euro verstrekken, maar in feite verschilt dit niet zoveel met een postorderkrediet.

Investeer in u zelf en besteed aandacht aan opdrachtgevers
Het geloof in u zelf is het belangrijkste bij het starten als zelfstandige! Streef geen dromen na, blijf nuchter en kijk naar kansen en bedreigingen. U zou niet de eerste startende ondernemer zijn die alles voor elkaar heeft, maar met hoge schulden start en geen klanten heeft. Dan is het een kwestie van aftellen tot de bom barst.

Stel orde op zaken en houdt dat bij
Een administratie is niet alleen voor de Belastingdienst.(www.belastingdienst.nl) Het is een graadmeter voor u zelf. Maak regelmatig een vergelijk tussen crediteuren en debiteuren. Het verschil in wat u moet ontvangen en wat u moet betalen moet groeien en zeker niet kleiner worden. Met mooie woorden heet dat cashflow, dat is de verhouding in hoe snel u uw schulden kunt betalen. Als uw opdrachtgevers (debiteuren) langzamer betalen dan dat u uw inkoop (crediteuren) moet betalen dan raakt u in problemen. Bovendien heeft u privé ook geld nodig.

Een goed debiteurenbeleid doet wonderen
Maak afspraken met uw opdrachtgevers over de betaaltermijn en controleer dat ook. Als u een opdracht tot tevredenheid heeft afgerond dan is er voor de opdrachtgever geen reden om laat te betalen. Bel ze gerust na de afgesproken betaalperiode en vraag of er iets aan de hand is, ze zullen u ook aanspreken als u uw werk niet goed doet.

Factoring debiteuren kan ook
Vrijwel alle grote bedrijven werken met factoring van debiteuren. Bij factoring zorgt een factoringsmaatschappij er voor dat zodra een factuur verstuurd is er betaald wordt binnen een afgesproken termijn. Bij het niet betalen van een opdrachtgever zorgt de factoringsmaatschappij er voor dat de opdrachtgever aangemaand wordt. In het begin gaat dat uiterst vriendelijk, maar bij niet betalen verandert ook de term van aanspreken. Dat een klant dan wel eens boos wordt is helemaal niet erg. Slecht of niet betalende klanten is niemand ooit rijk van geworden, grijze haren en slapeloze nachten zijn niet te vergoeden.

Voor een kleine ondernemer is factoring een ver van mijn bed verhaal
Vrijwel alle grote factoringsmaatschappijen staan net als de grote banken niet te wachten op factoring van kleinere bedragen. Het is commercieel niet van belang om jaaromzetten van 60 – 100.000 Euro te bevoorschotten. Vanaf een half miljoen mag u daar meedoen. Enkele banken en bedrijven met een betrekkelijk imago doen gemakkelijker: Tegen woekerrentes en stevige provisies. Een tarief van 10% is geen uitzondering.

ZelfstandigenFonds Nederland lijkt een aardig alternatief
Nieuw op de markt voor factoring voor Freelancers en ZZP’ ers is het ZelfstandigenFonds Nederland. (www.zelfstandigenfonds.nl) Deze combinatie van 3 ervaren ondernemers (waaronder ook ZZP Nederland) was de machtspositie van banken een beetje beu en heeft de koppen bij elkaar gestoken en gezocht naar een oplossing. Door veel kleine ondernemers bij elkaar te voegen vromen ze een grote en dus aantrekkelijke groep. In combinatie met Creditforce (www.creditforce.nl) in Houten, een internationale bank en een kredietverzekeraar biedt het Zelfstandigenfonds een factoring aan voor kleine zelfstandigen tegen een vergoeding van slecht 2%. Na dat u de factuur verstuurd heeft ontvangt u binnen enkele werkdagen minimaal 60% van het factuurbedrag en Creditforce zorgt er voor dat de rest van het bedrag ook binnen redelijke termijn wordt ontvangen. Bovendien wordt de opdrachtgever gescreend op kredietwaardigheid en zelfs in geval van een faillissement wordt er het grootste gedeelte uitgekeerd door de verzekering die bij de genoemde 2% is inbegrepen.

Kortom: let op uw geld: Het is van u

Deel deze pagina: