Sterke groei startende ondernemers en ZZP-ers in 2006 — Polen komen

KvK - ZZP nederland
Sterke groei startende ondernemers en ZZP-ers in 2006 – Polen komen

Volgens een rapport van de Kamer van Koophandel (KvK) zijn in 2006 minstens 90.000 nieuwe ondernemingen ontstaan. Met name het gunstige ondernemersklimaat en het openstellen van de grenzen binnen Europa zorgt voor de toenamen met 10.000 meer starters dan in 2005. De gemiddelde leeftijd van startende ondernemers is volgens het rapport van de KvK 37 jaar en sterke stijgingen worden waargenomen in Brabant, Limburg, Gelderland en Flevoland.

Ook Poolse ondernemers komen naar Nederland
De grootste groep van buitenlandse starters in Nederland wordt gevormd door Polen. Volgens de Kamer van Koophandel is de groei zonder meer spectaculair te noemen. Veel Polen starten in Nederland in de bouw of starten een klussenbedrijf. Ook het aanbieden van diensten als stukadoor of schilderwerk is populair bij de Polen. Bovendien zal deze groei zich sterk doorzetten in 2007 nu de grenzen volledig open gaan voor buitenlanders in Nederland.

Polen worden gevolgd door mensen van Turkse afkomst
2100 starters in 2006 waren van Turkse afkomst. Niet zo raar als je bedenkt dat van oudsher veel Turkse mensen in Nederland wonen. Bovendien komen Turkse mensen in Nederland nog steeds moeilijk in aanmerking voor de hogere functies in Nederland.

Opvallend veel vrouwen starten eigen bedrijf
Ook bij ZZP Nederland melden zich veel startende vrouwen aan als startende ondernemer. Blijkbaar beginnen vrouwen te beseffen dat ze minstens even goed als mannen een eigen bedrijf kunnen beginnen met hun kennis binnen het bedrijfsleven.

ZZP-ers ongekend populair
Veel starters gaan weken als zelfstandige zonder personeel. Uiteraard is het ook de gemakkelijkste start: Zonder personeel en zonder overheadkosten. Een deel van deze starters kiest er bewust voor om klein te blijven als ondernemer, een ander deel start gewoon als zelfstandig ondernemer en groeien later uit naar een onderneming met personeel.

Onzekerheid nog steeds grootste struikelblok
Veel ondernemers raadplegen www.zzp-nederland.nl voor een eerste oriëntatie op het ondernemersschap als ZZP-er. Van de vragen die aan de redactiegesteld worden gaat het grootste gedeelte over de onzekerheid. Veel van de starters waren voorheen in loondienst waardoor ze verzekerd waren in geval van langdurig ziek zijn en als het bedrijf geen werk meer zou hebben. Een zelfstandig ondernemer heeft dit nu eenmaal niet. Om voor een deel de onzekerheid weg te kunnen nemen heeft ZZP Nederland samen met een verzekeringsmaatschappij een verzekering ontwikkeld die betaalt zodra de ondernemer meer dan 30 dagen ziek is, waardoor zijn vaste lasten en wat huishoudgeld gedekt zijn.

Deel deze pagina: