Stichting ZZP Nederland wil eigen rechtspositie zelfstandige ondernemers

Politiek
Stichting ZZP Nederland

“Politiek moet zelfstandigen niet laten bungelen, maar nu daadkracht tonen”

Stichting ZZP Nederland wil, dat de politiek per direct een einde maakt aan de Wet DBA en zelfstandigen de zekerheid biedt van een eigen rechtspositie met vrije keuze tot ondernemer. Tijdens het ZZP Verkiezingsdebat bleek, dat een meerderheid de huidige DBA  wil afschaffen. Voorzitter Maarten Post: “Wacht niet tot het kalf is verdronken, maar geef zelfstandigen nu de positie van onafhankelijk ondernemer, zodat bedrijven en instellingen weer gebruik kunnen maken van hun diensten, zonder mogelijk te worden aangezien als werkgever”.

Manifest

Het ZZP Verkiezingsdebat gaat over het Manifest “Zelfstandigen hebben de Toekomst”. Daarin pleiten de zelfstandigenorganisaties voor de vrije keuze tot ondernemer op basis van een wettelijke omschrijving van ondernemerschap. Deze bewuste keuze wordt bevestigd in de Zelfstandigenverklaring, waardoor modelcontracten overbodig zijn. Een wet, die zelfstandige ondernemers veroordeelt tot flexwerkers, is niet van deze tijd. Zelfstandigen hebben recht op hun eigen positie als ondernemer.

Duidelijkheid

D66 is het meest uitgesproken in de ondersteuning van zelfstandigen als vrije ondernemer zonder opgelegde verplichtingen. De VVD houdt zich nog wat op de vlakte, terwijl deze kabinetspartij toch een zware verantwoordelijkheid heeft voor de ontstane DBA-situatie. Stichting ZZP Nederland wil, dat er nog voor 15 maart politieke duidelijkheid is over de positie van zelfstandigen.

Volgens voorzitter Maarten Post mogen partijen de komende kabinetsformatie niet als excuus gebruiken om op de handen te blijven zitten. “ De politiek zegt, dat men van de DBA af wil, maar laat deze ondertussen wel voortbestaan, met hele nare gevolgen voor het inkomen van duizenden zelfstandigen. Het is nu zaak om daadkracht te tonen, zodat er iets van het ontstane gebrek aan vertrouwen kan worden hersteld.”

Deel deze pagina: