Stichting ZZP Nederland wil meer kansen voor zzp’ers in de gemeente

Politiek
Stichting ZZP Nederland
administratieve rompslomp
administratieve rompslomp

Gemeenten moeten hun zzp’ers koesteren

“ZZP’ers moeten meer kansen krijgen voor opdrachten in gemeenten en provincies”. Dat zegt Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland, met de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in het verschiet. Al in 2012 had ZZP Nederland kritiek op het aanbestedingsbeleid van de overheid. ZZP’ers waren vrijwel kansloos, als het gaat om opdrachten van overheidsinstellingen, zowel landelijk als regionaal. Nodeloze drempels, uitsluitingen en administratieve rompslomp belemmeren zzp’ers om deel te nemen aan inschrijvingen, laat staan opdrachten te verwerven.

Goede voorbeeld

In 2016 is de regelgeving wel iets aangepast, maar in de praktijk is daar tot op heden weinig van terechtgekomen: zzp’ers komen bij de overheid nauwelijks aan de bak. “Bovendien krijgen wij veel signalen van slecht opdrachtgeverschap door de overheid”, zegt Post. “Overheidsinstellingen misbruiken maar al te vaak hun macht, om zzp’ers de duimschroeven aan te draaien, in plaats van hen een eerlijke kans te bieden bij aanbestedingen.”

Gewijzigde gemeentepolitiek

De inzet van ZZP Nederland in de komende gemeenteraadsverkiezingen is het stimuleren van het ondernemerschap in de gemeente en het toegankelijk maken van gemeentelijke aanbestedingen voor zzp’ers, zodat de kleinschalige economie in de gemeente meer kansen krijgt om te groeien.

“Wij zullen politieke partijen in de gemeente op deze punten bevragen en hun partijprogramma’s vergelijken, zodat wij de zzp-kiezers in de gemeente hierover kunnen informeren”, zegt Post. Stichting ZZP Nederland organiseert in een aantal grote gemeenten medio februari 2018 verkiezingsdebatten over de positie van zzp’ers in de gemeente.

Deel deze pagina: