Tekort aan loodgieters los je niet op met LTS of ambachtschool

ZZP Nederland

Tekort aan loodgieters los je niet op met LTS of ambachtschool

Volgens een artikel in de Telegraaf wordt de oude ambachtschool in ere hersteld om zo het tekort aan technici op te lossen. Volgens Hans de Boer, scheidend voorzitter van Tasforce Jeugdwerkloosheid, is een ouderwetse opleiding in een nieuw jasje de oplossing voor de jeugdwerkloosheid en om tegelijkertijd de spanning op de arbeidsmarkt voor technische vakken te beëindigen.

Mooi idee Hans, maar zijn de technische scholen niet uitgestorven door belangstelling voor de vakken? Al jarenlang wordt het technische vak systematisch afgebroken door de onderwijsinstellingen. Iedereen moet manager worden of minimaal leidinggevend zijn. Bovendien worden andere vakken beduidend beter betaald dan loodgieter of metselaar.

Een fatsoenlijk salaris is een mooie start
Misschien zit daar ook wel het probleem, ondernemers in de installatiebranche betalen nu eenmaal een karig loon voor relatief zwaar werk. Terwijl in het hele land een chronisch tekort aan technische mensen is proberen installateurs standvastig vast te houden aan krappe salarissen.

Tekort van 100.000 vakmensen
De komende jaren wordt een tekort van 100.000 technici verwacht. Als er niets gebeurt aan de arbeidsomstandigheden zal dat ook wel zo blijven, blijkbaar is er geen marktwerking gaande in de installatiebranche. Als tegen installateurs gezegd wordt dat ze hun mensen een wat beter salaris moeten bieden zijn ze bang dat ze dan “prijskopers”binnen de deur van hun bedrijf krijgen die even zo gemakkelijk het bedrijf weer verlaten.

Veel technische mensen worden ZZP ers
Dit is voor veel mensen een reden om zelfstandig te worden. Niet voor niets zijn veel ZZP ers werkzaam in de technische vakken. Eenmaal zelfstandig kunnen ze werk voldoende krijgen dat ook nog eens veel beter betaald wordt.

Waardering kweekt belangstelling
Het wordt dus tijd dat technische mensen een betere waardering krijgen, dan is de belangstelling voor het vak snel weer terug en kunnen de scholen weer geopend worden. Een oud marketingprincipe...

Reageren? info@zzp-nederland.nl

Deel deze pagina: