Telefoongids.com moet voor rechter verschijnen voor acquisitiefraude

ZZP Nederland - MKB Nederland

Holland Internet Group BV, tot voor kort Website Services BV is voor de rechter gedaagd wegens vermeende acquisitiefraude. MKB Nederland beschuldigt de uitgevers van o.a. Telefoongids.com en Infosite BV rechtstreeks van acquisitiefraude en vraagt de rechter in Groningen om ook een uitspraak te doen over de handelswijze die voornoemde bedrijven gebruiken.

Dit is een opmerkelijk proces omdat de rechters tot nu toe alleen maar oordelen over hetgeen wat op schrift gesteld is. Veel gevallen van acquisitiefraude kunnen niet veroordeeld worden omdat de opdrachtgever te vaak snel geneigd is zijn handtekening te zetten in de veronderstelling een annulering uit te voeren. Vaak blijk uit de kleine letters pas dat het gaat om een aanbieding waar men jarenlang voor dient te betalen zonder dat daartoe een redelijke prestatie tegenover staat.

Bij de Telefoongids.com bijvoorbeeld maakt men gebruik van de naamsbekendheid van de Telefoongids, een uitgave van KPN en probeert men ondernemers over de streep te trekken met een ogenschijnlijke korting van 150 Euro. Achteraf blijk vaak dat dit niet de korting was maar een maandbedrag dat men 36 maanden moet gaan betalen.

Over deze praktijken komen veel klachten, ook Stichting ZZP Nederland heeft meerdere keren met succes incidentele vorderingen aangevochten, maar het zou beter zijn als deze praktijken voorgoed de werled uit worden geholpen door de rechter.

Links: | voorbeeld misleiding | persbericht MKB Nederland |

Website Services bv was tot voor kort rechthebbende cq. ontwikkelaar van een groot aantal internetgidsen en domeinnamen – waaronder Telefoongids.com - die er allen een vrijwel identieke handelswijze op nahouden. Ook Infosite bv was gedurende tien jaar een volle dochter van Website Services bv. De aandeelhoudersrelatie werd eind 2010 (gedeeltelijk) verbroken toen bekend werd dat TROS Opgelicht!? begin januari een uitzending aan de misleidende praktijken van dit bedrijf zou wijden. Voorheen waren deze praktijken gevestigd in Groningen, Hoogezand en Veendam. Tegenwoordig opereert men ook vanuit Amsterdam.

De belangrijkste bestuurder dan wel de achterliggende belanghebbende van Website Services bv is Johan Stuut. Stuut houdt zich al zo’n twintig jaar bezig met deze manier van advertentieverkoop en is in dit verband al vaak in opspraak gekomen. MKB-Nederland heeft voorafgaand aan dit proces getracht met de gedaagden tot een oplossing te komen. De ondernemersorganisatie heeft de onderhandelingen echter gestaakt toen bleek dat de tegenpartij niet bereid was tegemoet te komen aan de redelijke voorwaarden die zij had gesteld.

Het proces van MKB Nederland begint op 3 augustus in Groningen. 

Deel deze pagina: