Tweede Kamer beslist morgen over lot ZZP’er in de zorg

ZZP Nederland
Tweede Kamer beslist morgen over lot ZZP’er in de zorg
Den Haag 23 april 2008 | Vandaag hebben de Tweede Kamerleden Vos (PVDA) en Blok (VVD) een motie ingediend om het werkbare leven van Zelfstandigen zonder Personeel (ZZP) te verlichten. Met name ZZP’ers die in de zorg willen werken worden al maandenlang getraineerd door de Belastingdienst door het weigeren van het afgeven een correcte VAR Verklaring. ZZP Nederland ondersteunt de motie van Vos en Blok. Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland wordt het hoog tijd dat de politiek eens iets gaan doen aan de onzekerheid van een grote groep mensen. Beslissingen mogen niet langer worden uitgesteld.

ZZP’er in de zorg nog steeds in problemen
Zoals vele malen op www.zzp-nederland.nl gemeld ondervinden zelfstandigen die in de zorgsector werkzaam zijn grote problemen met de afgifte van een VAR Verklaring. Sinds september 2007 geeft de belastingdienst geen VAR WUO verklaring meer af aan mensen die eerder wel een dergelijke VAR verklaring kregen. Hierdoor willen instellingen en andere opdrachtgevers geen “zaken” meer doen met de ZZP’er omdat men bang is voor een claim van de Belastingdienst. Dientengevolge zitten ca 1200 mensen werkeloos en zonder inkomen thuis doordat de overheid geen beslissing kan of durft te nemen.

Motie ingediend voor een snelle oplossing
De Kamerleden Blok en Vos hebben vanmiddag een motie ingediend waardoor zelfstandigen die in 2007 (en daarvoor) wel een VAR verklaring mochten ontvangen, deze automatisch verlengd krijgen, waardoor het nijpende probleem zou worden opgelost. Als deze motie niet wordt aangenomen zou pas op een veel later tijdstip een beslissing voor deze groep mensen komen. Inmiddels overwegen veel van deze vakmensen in de zorgsector een ander vak te kiezen omdat men zonder inkomen zit.

Staatssecretaris de Jager niet erg enthousiast en wil beslissing (weer) uitstellen
Volgens staatssecretaris De Jager (CDA) is het hier te vroeg voor en wil hij de beslissing liever uitstellen om meer zekerheid te hebben over de zelfstandigheid van de gedupeerde groep mensen. Staatsecretaris De Jager zegt dat die pas weer een verklaring krijgen als geen sprake meer is van "misbruik". In automatische verlenging van de over 2007 afgegeven verklaring ziet hij dus niets.

Commentaar ZZP Nederland:
Het wordt tijd dat de politiek eens beslissingen gaat nemen, uitstel werkt alleen maar averechts, waardoor 1200 vakmensen in een sector waar een schreeuwende behoefte aan vakmensen is verloren gaan. Misschien is het begrijpelijk dat men twijfelt over de status van een kleine groep schijnzelfstandigen en foute koppelbazen, maar het kan en mag niet zo zijn dat een grote groep vakmensen de dupe wordt van de ondeskundigheid en besluiteloosheid van een groep ambtenaren en politici.

Binnenkort wordt een convenant gepresenteerd dat verlichting en verduidelijking kan brengen in de status, maar laat de goedwillende zelfstandigen niet nog langer in onzekerheid. Kortom dames en heren politici: het is aan u om nu eens besluitvaardig te zijn…

Deel deze pagina: