Uniforce neemt ZZP’ers in loondienst en schept verwarring

ZZP Nederland
Uniforce neemt ZZP’ers in loondienst
 
Mooi nieuws zo lijkt het: Uniforce heeft een constructie bedacht waardoor zelfstandigen en ZZP’ers geen VAR verklaring meer nodig hebben. Eureka! Ook nog eens goedgekeurd door de Belastingdienst en ander instanties. Klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.
 
De Constructie die Uniforce voorhoudt is niets anders dan een BV constructie voor € 185,-- per maand waarbij Uniforce ook nog eens 20% aandeelhouder is. Tegen een meerprijs kan dan ook nog administratieve hulp worden verleend.
 
Iedereen kan een BV oprichten
Op zich is de constructie met een BV niets bijzonders. Iedereen die beschikt over een kapitaal van € 18.000,- Euro of een eenmanszaak met eenzelfde aantoonbare waarde kan een BV oprichten. Voor een bedrag van ca 1000 Euro kan iedere notaris dat voor een zelfstandige doen. Vervolgens komt de zelfstandige bij de BV in loondienst en klaar is Kees. Die vergelijking leert al snel de zelfstandige al na 5,5 maanden zijn eigen BV heeft terugverdiend en verder geen kosten meer heeft en ook geen aandeelhouders met een 20% eigendomsrecht. Baas in eigen BV heet dat.
 
Voor de kleine zelfstandige of ZZP’er is een BV niet zo bijster interessant. Fiscaal wordt het pas leuk als de zelfstandige meer dan 150.000 Euro gaat verdienen. Veel kleine zelfstandigen halen dit niet en dus is een BV een te dure constructie.
 
VAR verklaring
Voor de kleine zelfstandige is de VAR verklaring bedacht. Dit eenvoudig aan te vragen document dat door de Belastingdienst wordt verzorgd geeft opdrachtgevers meteen de duidelijkheid over de zelfstandigheid van de ZZP’er. Binnenkort zal voor de VAR verklaring zelfs een langere geldigheidsduur ontstaan waardoor men niet ieder jaar een VAR hoeft aan te vragen. In bepaalde beroepsgroepen is de Belastingdienst wel eens wat terughoudend om een VAR WUO af te geven, maar vaak betreft het hier een schijnzelfstandigheid voor mensen die bemiddeld worden door koppelbaaspraktijken.
 
Dat de methode van Uniforce wordt goedgekeurd door de overheid is op zich geen verrassing, iedereen kan een BV oprichten en daarmee zelfstandig werken. Echter tegelijkertijd zorgt men voor verwarring door te verkondigen dat een VAR verklaring alleen maar lastig is waardoor opdrachtgevers ten onrechte bang zijn om ZZP’ers met een VAR in te huren voor projecten. Wat dat betreft ligt daar een taak voor de overheid om naar opdrachtgevers eens duidelijk te maken hoe het werkelijk in elkaar steekt dan in plaats van dit soort commerciële constructies goed te keuren en aan te prijzen.
 

Deel deze pagina: