Verhoging btw werkt zwartwerken in de hand

Hogere uurtarieven voor zzp'ers leiden tot zwartwerken

Vandaag werd bekend dat, volgens bronnen in Den Haag, een van de belastingplannen van het kabinet zal zijn om het lage btw-tarief van 6 procent grotendeels af te schaffen en te verhogen naar 21%. Dit idee zal volgens Stichting ZZP Nederland zwartwerken in de hand gaan werken.

Hogere prijzen
Vele ondernemers zullen door dit plan duurder worden met hun producten of diensten. En dat zou niet veel uitmaken als de btw ook gewoon weer teruggevraagd kon worden, maar voor de vele ondernemers die met particulieren werken kan dit niet. Neem een kapper, een fietsreparateur, een campinghouder, een boekhandel. Zij verkopen hun goederen of diensten allen (voornamelijk) aan particulieren.

Zwart werk
De particulieren krijgen dan een verhoging van de prijs voor hun kiezen. Er zullen namelijk maar weinig ondernemers zijn die in staat zijn om de btw-verhoging geheel uit eigen zak te bekostigen. Wat dan zal gaan gebeuren is dat veel arbeid wederom in het zwarte circuit zal plaatsvinden. Precies wat de overheid niet wil. Hadden ze daarvoor enige jaren geleden ook niet het fenomeen ‘witte werkster’ uitgevonden?

Drogreden
Een reden voor de btw-verhoging zou zijn dat het geld dat de verhoging moet opleveren kan worden gebruikt om inkomstenbelasting te verlagen en om arbeid goedkoper te maken. Maar als de nieuwe btw-verhoging er komt wordt de arbeid van een ZZP’er juist meer belast. Iemand die werkt met een uurtarief wordt duurder voor particuliere consumenten. Dat is tegenstrijdig met het verhaal dat de overheid arbeid goedkoper wil maken.

Beperking kleine ondernemersregeling
Een negatief effect van de btw-verhoging zou ook nog eens zijn dat het moeilijker wordt voor personen om gebruik te kunnen maken van de kleine ondernemersregeling. Als de btw hoger wordt is de kans dat men boven de grens komt om gebruik te mogen maken van de aftrekpost; de kleine ondernemersregeling. Hiermee wordt het effect van een btw-verhoging nog extra zwaar voor ondernemers. | uitleg kleine ondernemersregeling |

Middeling
Volgens de geluiden van ‘bronnen in Den Haag’ zal de btw dan ook naar 21% worden verhoogd, uitgezonderd voor ‘primaire levensbehoeften’. De discussie over wat dan precies primair is zal nog tijden aanhouden. Maar waarom moet alles dan naar 21%? Stichting ZZP Nederland vraagt zich af waarom de btw van 21% dan niet omlaag kan. In vele landen in Europa is het hoge btw-tarief bijvoorbeeld 20%.

Deel deze pagina: