VNO en FNV willen afspraken over zelfstandigen in sociaal akkoord

Politiek
Stichting ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland: niet over ons maar met ons

Op 11 maart vermeldde de Telegraaf, dat VNO en FNV in de komende kabinetsformatie een akkoord willen voorleggen over pensioenen en de arbeidsmarkt, waarin ook afspraken over zelfstandigen zijn opgenomen. Stichting ZZP Nederland vindt afspraken van deze organisaties over werknemers logisch, maar afspraken over zelfstandige ondernemers behoren niet tot het domein van cao-partijen. “Men moet beseffen, dat de arbeidsmarkt niet meer uitsluitend het domein is van werkgevers en werknemers. Zelfstandige ondernemers hebben hun eigen belangen en verdienen ook een eigen positie”, zegt voorzitter Maarten Post.

Manifest: Zelfstandigen hebben de toekomst

Stichting ZZP Nederland nam eerder het initiatief om samen met andere zelfstandigenorganisaties het Manifest “Zelfstandigen hebben de Toekomst” op te stellen. Daarin claimen zelfstandigen het recht op zelfbeschikking door een eigen vrije keus tot ondernemer, vastgelegd in een eigen zelfstandigenverklaring. Zelfstandigen regelen hun eigen zaken en laten zich niet opsluiten in de regelgeving van het arbeidsovereenkomstenrecht. Modelcontracten zijn daarbij niet nodig en niet wenselijk. Het draagvlak voor deze zienswijze groeit, niet alleen bij andere belangenorganisaties, maar ook in de politiek. Dat bleek tijdens het ZZP Verkiezingsdebat op 13 februari en ook bij enkele daaropvolgende debatten over dit onderwerp.

Samen staan we sterk
Samen staan we sterk

Goed teken

Verschillende zelfstandigenorganisaties hebben positief gereageerd op een oproep van politieke partijen om met een gezamenlijke uitwerking te komen in de lijn van het Manifest “Zelfstandigen hebben de Toekomst”. Stichting ZZP Nederland zal opnieuw initiatief nemen om de rijen te sluiten door als zelfstandigenorganisaties met een Zelfstandigenakkoord te komen, dat zo spoedig mogelijk wordt ingebracht bij de komende formatiebesprekingen. “De politiek heeft hier om gevraagd, dat is voor mij een teken, dat men onze inbreng meer dan serieus neemt”, zegt Maarten Post.

Deel deze pagina: