VNO-NCW: ondernemerschap scoort goed in partijprogramma's

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes is blij dat alle politieke partijen de komende vier jaren hard willen inzetten op het bevorderen van het ondernemerschap en het bestrijden van de bureaucratie. 'Op papier ziet het er allemaal heel goed uit', aldus Wientjes tijdens het wekelijkse videogesprek op de website van VNO-NCW.
 
 
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de tot dusver verschenen verkiezingsprogramma's tegen het licht gehouden en publiceren deze week de resultaten van hun analyse. Volgens Wientjes is het opvallend dat alle partijen zo positief inzetten op de bevordering van het ondernemerschap. In de programma's signaleert hij verder een 'klassieke tegenstelling' tussen links en rechts als het gaat om het beheer van de overheidsfinanciën. De PvdA en de andere linkse partijen kiezen volgens Wientjes teveel voor het verhogen van de lasten en voor nivellerende maatregelen als het beperken van de aftrekbaarheid van hypotheekrente. 'Daaraan herken je het oude linkse denken.' Ook het plan van de PvdA om de geplande verlaging van het tarief van de winstbelasting terug te draaien vindt Wientjes onverstandig. 'Dan word ik erg bezorgd.'
 
De VNO-NCW-voorzitter vindt het jammer dat de meeste partijen niets doen om de kosten van stijgende zorgpremies voor ^ondernemingen ongedaan te maken. 'We blijven zitten met een fout systeem, waarbij ^ondernemers automatisch de helft van de kostenstijgingen moeten betalen.' Ook zegt hij het te betreuren dat alleen bij de VVD plannen bestaan om de belastingtarieven structureel te verlagen en dat de meeste partijen te weinig ambitie tonen om de knelpunten op het gebied van infrastructuur echt aan te pakken. 'Geen van de partijen geeft aan hoe we sneller beslissingen kunnen nemen op dit gebied.

Deel deze pagina: