VVD: conclusie afschaffen zelfstandigenaftrek is voorbarig

VVD en PvdA reageren op mailactie van ZZP Nederland

Volgens Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, is iedere conclusie over mogelijke afschaffing van zelfstandigenaftrek op dit moment voorbarig. Zijlstra reageert op de mailactie die Stichting ZZP Nederland in samenwerking met de 26.000 aangesloten zelfstandigen heeft georganiseerd.

In een e-mail naar alle mensen die gereageerd hebben laat Zijlstra weten dat iedereen moet inleveren en dat men de maatregelen niet wil doorschuiven naar toekomstige generaties. Tegelijkertijd concludeert Zijlstra dat werken moet blijven lonen. Op de reactie van zelfstandigen die van mening zijn dat ze dubbel moeten inleveren wil Zijlstra vooralsnog niet ingaan.

VVD: onrust van ZZP’ers is voorbarig

Zijlstra: “Op dit moment is het nog niet in te schatten hoe de toekomstige maatregelen zullen uitpakken voor de ZZP’ers in Nederland, laat staan voor alle individuele gevallen. Iedere conclusie over de mogelijke afschaffing van specifieke fiscale regelingen voor deze zelfstandigen is daarom voorbarig“.

PvdA: plan is nog niet uitgewerkt

Ook de andere regeringspartij, PvdA, reageert op dezelfde wijze. Ed Groot van de PvdA laat weten dat er op dit moment nog geen duidelijkheid gegeven kan worden. De PvdA woordvoerder belastingen en fiscale zaken laat weten dat het een plan is om alle ondernemersfaciliteiten op te laten gaan in een winstbox maar dat de plannen zijn nog niet uitgewerkt. Groot: “Ik wijs wel op het verschil tussen het advies van de commissie Dijkhuizen en het regeerakkoord. Dijkhuizen cs willen de zelfstandigenaftrek helemaal afschaffen en daarmee is 1,8 miljard gemoeid. In het regeerakkoord is de taakstelling 500 miljoen, minder dan een derde dus”.

Stichting ZZP Nederland kan niet begrijpen dat men in een regeerakkoord een besparing van 500 miljoen aankondigt en niet weet hoe dit wordt gerealiseerd. Het lijkt een beetje op een losse polsberekening zonder de gevolgen daarvan te kunnen overzien. Als een plan niet geconcretiseerd kan worden is er dan wel een plan of is de 500 miljoen een sluitstuk op de begroting?

Deel deze pagina: