Weekers blijft BTW heffen in de zorg ondanks kritiek Tweede Kamer

Stichting ZZP Nederland

Weekers blijft BTW heffen in de zorg ondanks kritiek Tweede Kamer

Den Haag - Staatssecretaris Weekers houdt vast aan btw-plicht voor ZZP’ers in de zorg. Tijdens een debat  op 25 juni in de Tweede Kamer verklaarde hij de uitspraak van de Hoge Raad in hoger beroep over deze kwestie af te willen wachten. Eerder werd in een gerechtelijke uitspraak een aangesloten zelfstandige van Stichting ZZP Nederland volledig in het gelijk gesteld, maar Weekers heeft vervolgens hoger beroep ingesteld.

Stichting ZZP Nederland ondersteunt de aangeslotene in deze procedure en heeft tevens de zaak voorgelegd aan verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer. Dinsdag tijdens een debat hierover, bekritiseerden PvdA, CDA, D'66, VVD en SP de handelwijze van de staatssecretaris.

Al sinds jaar en dag is zorgverlening vrijgesteld van BTW, maar Weekers maakt nu ZZP’ers die zorgactiviteiten verrichten wel btw-plichtig. Op kritische vragen van diverse Kamerleden verklaarde Weekers, dat naar zijn oordeel sommige zorgactiviteiten wel en andere zorgactiviteiten niet btw-plichtig zouden zijn. De Kamer verweet Weekers willekeur en onduidelijkheid, waarvan ZZP’ers in de zorg schade ondervinden.

Ook weigerde de staatssecretaris eventuele naheffingen op te schorten tot de uitspraak van de Hoge Raad in het najaar. Daardoor bestaat de kans, dat er onterecht naheffingen worden opgelegd.

Commentaar Stichting ZZP Nederland:

Het dreigt een langlopende kwestie te worden nu Weekers zich gaat verschuilen achter het hoger beroep dat op zijn vroegst in augustus zal plaatsvinden. Ondertussen heeft de Belastingdienst meerdere processen verloren, maar blijft doorgaan met heffen. Ook de ontwijkende antwoorden dat niet Weekers bepaalt of er voorlopig een naheffing komt, maar dat de Belastingdienst dit bepaalt getuigt niet van kracht en visie. Dat is jammer. Tot het proces blijven duizenden ZZP’ers in de zorg in onzekerheid over een mogelijke naheffing die tot 5 jaar terug kan gaan. 

Deel deze pagina: