Nieuws

Wiebes belooft problemen zzp'ers met grootste urgentie aan te pakken

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) belooft de problemen rond de nieuwe wet voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), met urgentie aan te pakken.

"De zorgen zijn heel herkenbaar en we moeten er snel wat aan doen", antwoordde Wiebes dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van het CDA.

Een al eerder toegezegde brief over de situatie krijgen de Kamerleden nu in november toegestuurd, een maand eerder dan aanvankelijk belooft. 

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt loopt de situatie met de Wet deregulering arbeidsrelatie (Wet DBA) en de modelovereenkomsten, die sinds 1 mei 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen, steeds verder uit de hand. 

"In plaats van zzp'ers in dienst te nemen, rukt payroling op. Detacheringsconstructies groeien en uitzendbureaus beleven gouden tijden", zegt Omtzigt. De Wet DBA is juist bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en om vooraf duidelijkheid te geven aan opdrachtgevers en -nemers. 

Verbreken

Maar een aantal grote bedrijven verbreken juist hun relatie met zzp'ers omdat zij vrezen voor boetes en naheffingen, bleek deze week uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

De CDA'er wil dat Wiebes direct in gesprek gaat met een aantal grote werkgevers om de onrust weg te nemen. De bewindsman zegt op dit moment al heel veel opdrachtgevers en organisaties van opdrachtnemers te spreken.

In die gesprekken komt het beeld naar voren dat "gezagsverhouding" niet meer past bij de huidige situatie van de zelfstandigen.

Gezag, loon en vervangbaarheid zijn voor de Belastingdienst juist de belangrijkste criteria om iemand als echte zzp'er aan te merken. Bij een goedgekeurde overeenkomst, lopen opdrachtgever en -nemer geen risico op naheffingen of boetes. Als de fiscus toch een dienstverband vaststelt, zijn opdrachtgever en -nemer samen verantwoordelijk. 

"Er blijft in sommige branches een te groot grijs gebied waarin niet zeker is wat er kan en wat er niet kan. Door die onzekerheid worden opdrachtgevers ook huiverig. In veel gevallen te huiverig", zegt Wiebes.

Daarmee geeft Wiebes toe dat eerdere toezeggingen om aan goedwillende opdrachtgevers en - nemers tot 1 mei 2017 geen naheffingen en boetes uit te delen, niet hebben geholpen.

"Het doel en de urgentie worden door iedereen in deze zaal gedeeld", aldus Wiebes.

Reactie Maarten Post voorzitter Stichting ZZP Nederland

'Mooie beloftes van Wiebes, eerst zien, dan geloven'

Na het vorige kamerdebat over de DBA heb ik vastgesteld, dat de politiek teveel achterover leunt en volstrekt de urgentie mist. Ondertussen bleek uit achterbanonderzoek, dat minimaal 10 % van onze achterban klaagt over gebrek aan opdrachten als gevolg van de onzekerheid van opdrachtgevers over de uitvoering van de DBA door de Belastingdienst. Dat zijn over het geheel genomen ongeveer 40.000 zelfstandige ondernemers, die in financiële problemen verkeren door een verkeerde uitvoering van een overheidsregeling. Het is het directe gevolg van de wijze waarop de Belastingdienst omgaat met Modelcontracten. De Belastingdienst keurt modelcontracten goed, maar weigert zekerheid te verschaffen over de praktijksituatie. De zekerheid vooraf is een schijnzekerheid, omdat men later toch kan worden geconfronteerd met boetes en naheffingen, zo vrezen veel opdrachtgevers.

De sussende woorden van de staatssecretaris en de belofte om nu snel duidelijkheid te verschaffen, zullen niet helpen om de onzekerheid bij opdrachtgevers weg te nemen. Opdrachtgevers weten maar al te goed, dat zij uiteindelijk te maken hebben met het oordeel van de Belastingdienst en dat kan alle kanten opgaan. Zelfstandige ondernemers, die nu al worden gedupeerd, zijn daar niet mee geholpen. Daarom zullen wij blijven aandringen bij de politiek om woorden om te zetten in daden met de actie STOP Belemmering Ondernemerschap. Teken hier de petitie DBA.

Bron
Nu.nl
Geplaatst op 8 november 2016