ZZP bestelauto wellicht hogere bijtelling in 2013

FD.nl

ZZP’ ers met een bestelauto van de zaak hebben vaak problemen met de fiscus voor wat betreft het aantonen van het aantal gereden privékilometers. Voor de bestelbus die een zzp’er alleen zakelijk gebruikt is het vanaf 2012 mogelijk om een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ te tekenen. Dan hoeft geen rittenadministratie meer bijgehouden te worden. Maar wat nu als er toch privé gereden wordt? Voor 2013 heeft de Belastingdienst een ander plan. Dan moeten speciale kastjes in de auto bijhouden hoe vaak de eigenaar de auto voor een privérit pakt.

Testen
Momenteel wordt de fraudegevoeligheid van de kastjes onderzocht en wordt bekeken hoeveel ondernemers met een bestelauto privé gemiddeld rijden. In 2013 zal er dan waarschijnlijk worden gewerkt met 3 á 4 tariefgroepen waarbij de hoogste tariefgroep duurder uit kan komen dat de bijtelling van 25% die we nu hebben. De doelstelling van de nieuwe maatregel is om administratieve lastenverlichting bij zzp’ers te bewerkstelligen.

Keuze
De mogelijkheid om een verklaring te ondertekenen dat de bestelauto niet privé zal worden  gebruikt blijkt bestaan. Als geen kastje wordt gemonteerd of geen verklaring wordt ondertekend, dan zal men automatisch in het hoogste belastingtarief gaan vallen.

Deel deze pagina: