ZZP' ers te negatief belicht in het nieuws

Stichting ZZP Nederland

De ZZP' er wordt veel te negatief neergezet in het nieuws. Kennelijk is goed nieuws geen nieuws, want het modewoord zzp' er (de afkorting van zelfstandige zonder personeel) wordt alleen gebruikt in artikelen om aan te geven hoe slecht het deze groep van de bereopsbevolking wel niet gaat. Nu is er ineens veel ophef over zzp’ ers: er zijn zzp’ ers die naar de voedselbank gaan!

Moeilijke tijd
Natuurlijk is het zo dat in een groep van 800.000 zzp’ ers er een groep is waarmee het goed gaat en een groep waarmee het minder goed gaat. Er zijn bij die 800.000 zzp’ ers ook die het moeilijk hebben. En ja, er zijn er ook die wellicht (tijdelijk) onder het bestaansminimum zitten en misschien daarom naar de voedselbank gaan. Maar gelukkig zijn er wel veel van deze ondernemers die hier zelf voor kiezen. Die willens en wetens ondernemer zijn. Die vrijheid van keuze zien als het grootste goed en liever het tijdelijk wat moeilijker hebben dan ‘hun hand op te houden’.

Negatief
Stichting ZZP Nederland wordt vaak gevraagd om mee te werken aan reportages, columns, nieuwsartikelen etc. Tot nog toe is de vraagstelling altijd negatief geweest: ‘ Horen jullie ook van jullie aangesloten zelfstandigen dat het zo moeilijk gaat? Kunnen wij in contact komen met zzp’ ers die het moeilijk hebben en overwegen om hun zaak te beëindigen?’ Ook hebben wij meegewerkt aan een tv-special over zzp’ ers. Tijdens de veelvuldige gesprekken met de programmamakers probeerden wij  te laten zien dat het ook met heel veel zzp’ ers gewoon goed gaat. Helaas werd ons interview uit het programma gesneden. De teneur van die hele uitzending was heel negatief. Wij waren kennelijk te positief geweest…

Twee kanten
Er zijn ongeveer 800.000 zzp’ ers in Nederland. Als het met alle zzp’ers goed zou gaan, dan waren het er wel 8 miljoen geweest. Goede journalistiek is volgens Stichting ZZP Nederland de zaken altijd van twee kanten belichten. Dat gebeurt volgens ons nu geenszins en dat is erg jammer voor dit grote gedeelte van de beroepsbevolking: de zzp’ er.

Deel deze pagina: