ZZP in bouw moet veiliger gaan werken

ZZP Nederland wil duidelijkheid scheppen in bouwsector

Stichting ZZP Nederland gaat duidelijkheid scheppen voor zelfstandigen in de bouw. Naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad is veel onduidelijkheid ontstaan voor ZZP’ers en opdrachtgevers. Artikelen in kranten, journaals en op Twitter suggereren dat opdrachtgevers bij een ongeval op een bouwplaats altijd verantwoordelijk zijn voor de ZZP’er. Dit is pertinent onjuist. Via gratis voorlichtingsavonden schept ZZP Nederland in combinatie met de Arbeidsinspectie duidelijkheid: Opdrachtgevers zijn alleen aansprakelijk indien de veiligheidsmaatregelen op de bouwplaats niet in orde zijn.

Hoofdaannemer altijd aansprakelijk is klinkklare onzin
“Een ZZP’er is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Dat willen we duidelijk maken tijdens de voorlichtingsavonden”zegt Johan Marrink van ZZP Nederland. “Door de onduidelijke en populistische artikelen denken opdrachtgevers dat ze geen ZZP’er meer moeten inhuren en ZZP’ers denken dat ze geen risico meer lopen, dat is klinkklare onzin. Een hoofdaannemer is wel aansprakelijk als de bouwplaats niet aan de veiligheidseisen voldoet, voor de rest is de ZZP’er zelf verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.”


30.000 ongevallen per jaar
Onzorgvuldig werken wordt in onderzoeken steevast genoemd als een van de oorzaken. In de bouwsector gebeuren ieder jaar ca 25.000 ongevallen met meer of minder tragische afloop. Een groot deel van de arbeidskrachten in de bouw bestaat uit zelfstandigen die veelal nooit over arbeidsrisico's hebben nagedacht. Doordat ZZP’ers vaak slecht verzekerd zijn ontstaan na een ongeluk complete drama’s. Niet alleen het menselijk leed, maar ook heeft de ZZP’er dan geen inkomen meer.

Over Stichting ZZP Nederland
Stichting ZZP Nederland is de grootste zelfstandigenorganisatie in Nederland. Met een ondernemersgerichte visie zorgt de Stichting voor informatie, begeleiding en behartigt ZZP Nederland de belangen van 26.000 zelfstandigen zonder personeel. Aansluiting bij ZZP Nederland kost slechts € 20,- per jaar (excl. btw).

Deel deze pagina: