ZZP in de interim sector zijn zeer tevreden

ZZP in de interim sector waarderen hun bestaan met een 7,5

Zelfstandigen zonder personeel (ZZP) in de sector interim-management zijn zeer tevreden over hun huidige situatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Schaekel & Partners en Nijenrode Business Universiteit. Gemiddeld gaf men een 7,6 voor hun bestaan als zelfstandige in de interim sector. Professionals in de leeftijdsgroep 35-44 jaar waarderen hun werk zelfs met een 8.

De gemiddelde lengte van een opdracht loopt verder uit: in 2010 was dat nog 9,5 maanden, in het laatste onderzoek geven ZZP’ers aan dat de gemiddelde opdrachtduur 12,3 maanden is. 65% van de respondenten geeft aan dat ze er niet over nadenken om weer in loondienst te gaan. Verreweg de meeste respondenten is meer dan 10 jaar zelfstandig ondernemer. ZZP’ers die naast hun ondernemerschap ook nog een deeltijdbaan hebben zijn minder tevreden, zij geven hun bestaan het cijfer 5,9.

Het onderzoek laat zien dat ZZP’ers ingehuurd worden voor hun specialisatie en onafhankelijkheid. De specialisatie van de ZZP’er is voor veel bedrijven een reden om iemand van buitenaf in te huren. De benodigde kennis is bij veel bedrijven niet of onvoldoende aanwezig. Daarnaast speelt de onafhankelijkheid van een zelfstandige een grote rol mee. Bij het doorvoeren van veranderingen zijn zij niet afhankelijk van een bedrijfscultuur waar men al jarenlang in meedraaien als werknemer.

De leeftijdscategorie 35 – 44 jaar ontvangen de meeste nieuwe opdrachten en factureren een uurtarief van gemiddeld 125 euro. Opvallend is het feit dat jongere ZZP’er veel worden ingehuurd bij grotere bedrijven met meer dan 2000 werknemers en oudere interim-managers meer ingehuurd worden bij kleinere bedrijven.

42% van de ZZP’ers werkt aan meerdere opdrachten tegelijk of heeft andere additionele werkzaamheden. Jongere ZZP’ers (tot 35 jaar) werken vaak (80%) als deeltijdondernemer.

Deel deze pagina: