Nieuws

ZZP Nederland lanceert combinatie van crowdsurance met AOV tegen arbeidsongeschiktheid

Reageren
vrouw vergadering agenda

Met de mogelijke komst van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), komen onderlinge oplossingen tegen arbeidsongeschiktheid zoals schenkkringen en crowdsurance ook vaker ter sprake. De minister lijkt voorbij te gaan aan dit fenomeen waar reeds duizenden ondernemers gebruik van maken. Leden van ZZP Nederland kunnen vanaf heden gebruikmaken van een unieke propositie waarin een crowdsurance oplossing (het Tulpenfonds) gecombineerd kan worden met een AOV. Hiermee wordt het belangrijkste risico (de eerste 2 jaar) onderling opgevangen maar is er ook een gedegen vangnet voor op de lange termijn, mocht dit onverhoopt nodig zijn.

Crowdsurance

Eén van de mogelijkheden om met andere ondernemers een voorziening te regelen tegen uitval of ziekte is crowdsurance. Deze oplossing is een afgeleide van de wellicht beter bekende broodfondsen of schenkkringen. Ondernemers vormen samen een groep. Mocht iemand binnen de groep ziek worden dan betalen de overige deelnemers allemaal een klein stukje van de uitkering van de zieke ondernemer. ZZP Nederland biedt haar leden het Tulpenfonds aan met een korting van 175 euro op de inschrijfkosten.

Sympathieke oplossing maar onvolledig

Crowdsurance is een mooi initiatief waarbij ondernemers elkaar helpen. ZZP Nederland juicht dit soort initiatieven dan ook toe maar waarschuwt ook voor de risico’s. Hoewel het merendeel van de arbeidsongeschiktheid onder ondernemers binnen 2 jaar is opgelost, is er een kleine groep ondernemers die langer ziek blijven. Deze ondernemers komen dikwijls alsnog in de problemen als de uitkering vanuit een crowdsurance, of alternatief, stopt. Zij gaan weer aan de slag terwijl ze er eigenlijk niet klaar voor zijn of moeten in het meest uiterlijke geval terugvallen op de bijstand. We benadrukken dat het om een erg kleine groep gaat maar het risico en de gevolgen zijn wel enorm voor deze groep ondernemers.

Combinatie crowdsurance met AOV

Er zijn al initiatieven in de markt die een uitkering aanbieden tot AOW-leeftijd. Het risico tot AOW-leeftijd is echter behoorlijk en bovendien kan niemand in een glazen bol kijken. De mogelijkheid bestaat dat het aantal langdurig zieken stijgt, maar het aantal deelnemers gelijk blijft of zelfs afneemt binnen een broodfonds of schenkkring. In dat geval stijgt de inleg voor de overblijvende deelnemers en wordt die wellicht onhoudbaar. Er is bovendien nog weinig tot geen ervaring voor dit soort initiatieven met langdurig zieken. Om deze reden kiest ZZP Nederland voor een oplossing waarbij crowdsurance via het Tulpenfonds wordt gecombineerd met de vertrouwde AOV’s die ZZP Nederland aanbiedt. Dit levert een mooie premiekorting op voor de AOV (door de wachttijd van 2 jaar) en biedt de zekerheden die een verzekeraar met zich meebrengt.

Tijdelijk geen inschrijfkosten

Leden van ZZP Nederland kunnen zich tijdelijk zonder inschrijfkosten (t.w.v. € 175) inschrijven bij het Tulpenfonds.

Schrijf je hier in

Meer over het Tulpenfonds

 

Geplaatst op 11 augustus 2023
6 Reacties Plaats een reactie

Het bedrag wat ik maandelijks betaal is dus voor zowel crowdsurance als AOV? Hierdoor ben ik, zeg maar, voor €43,- per maand zeker van een langere uitkering van €2000,- per maand verzekerd, dan voor 2 jaar? Hoelang blijft deze uitkering eventueel doorlopen?

Hopelijk snapt heel ZZP’end Nederland wat er met ‘propositie’ bedoeld wordt. Klare taal spreken is echt niet zo moeilijk.
€175 inschrijfkosten vind ik behoorlijk ‘over the top’ en ook het verhaal rond de ‘persoonlijke premie’ van het Tulpenfonds is uiterst vaag alsmede de premie voor dit product. ‘Het valt meestal lager uit’ en vervolgens een prijs tonen die ruim 50% onder de 5% waarde ligt, kan mijns inziens niet kloppen.

Als antwoord op door Mackenbach

De 5% is een maximum om te voorkomen dat je voor hoge kosten komt te staan. De meeste broodfondsen en schenkkringen werken niet met een dergelijk maximum. Hierdoor kan het voorkomen dat je sommige maanden ineens veel meer moet betalen of dat het potje wat is samengesteld op is en de uitkering voor zieken lager uitvalt.

Het Tulpenfonds raad ik uit eigen ervaring niet aan.
Als je arbeidsongeschikt raakt vinden zij altijd een percentage waarvoor je wel geschikt bent en dus ook premie blijft betalen.
Als je als arts staat geregistreerd en je kunt postzegels plakken dan heb je dat te doen.
Vergis je niet in deze instantie!
Verder: in de tijd dat ik niet kon werken is er vanuit deze instantie geen een keer een kaartje of wens tot beterschap gekomen.
Tot slot: Je wordt gekeurd als een koe. Excusez le mot.
Het keuringsrapport bevat 4 A-tjes met alles waar je toe lichamelijk in staat geacht wordt.
Bv: " Mw kan 100 x bukken in een uur", en " Mw kan met linker arm 5 kilo tillen en met rechts 10 kilo" etc. etc.
Jammer dat ZZP Nederland hiermee in zee is gegaan.

Als antwoord op door Monnikendam

Het betreft inderdaad een oplossing op basis van passende arbeid (zoals alle crowdsurance en schenkkring oplossingen). Een AOV op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid (waarbij er alleen wordt gekeken naar je eigen beroep) is en blijft de beste oplossing. In tegenstelling tot de crowdsurance AOV-oplossing van het Tulpenfonds zelf, koppelen wij de AOV's via ZZP Nederland aan de crowdsurance-oplossing. Deze zijn altijd op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. De eerste twee jaar wordt er dus inderdaad gekeken naar passend arbeid, vanaf 2 jaar (het lange termijn risico) naar beroep. Wil je vanaf het moment dat je ziek bent dat er wordt gekeken naar je beroep? Dan kies je beter voor alleen een AOV.

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen