ZZP Nederland opent deuren voor zzp'ers in AWBZ-zorg

ZZP Nederland

 

Momenteel loopt er bij VGZ een proef om directe contractering van zzp’ers in de AWBZ-zorg mogelijk te maken. Deze proef loopt vooralsnog erg goed en daar is ZZP Nederland erg blij mee, want dat betekent dat zzp’ers in de  AWBZ-zorg meer kansen krijgen. ZZP Nederland is onderhand al een jaar druk bezig om via gesprekken met het ministerie van VWS, Tweede Kamerleden en zorgverzekeraars de AWBZ-zorg open te gooien voor zzp’ers. Het lijkt er op dat daar schot in komt.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en VWS zijn momenteel erg positief over de pilot die draait bij VGZ. Er is dan ook een reserve voor 2012 van 20 miljoen Euro om naast de 25 zzp’ers in de VGZ-proef meer zzp’ers de mogelijkheid te bieden in 2012 een contract te kunnen afsluiten. NZa noemt 1 juni en 1 november als data waarop gekeken zal worden hoeveel ZZP’ers de directe contractering wensen. Daarnaast is ZZP Nederland in gesprek met andere verzekeraars naast VGZ in hoeverre zij ook bereid zijn in 2012 al ZZP’ers te contracteren. Elke verzekeraar is vrij om deze route wel of niet open te stellen voor ZZP’ers.

Succesvol verloop voorlichtingssessies
ZZP Nederland heeft meerder voorlichtingsavonden gehouden over deze nieuwe vorm van directe contractering. Meer dan 220 Zorg ZZP’ers hebben aan de avonden deelgenomen en vele van hen willen zich nog voor 1 juni 2012 aanmelden als zelfstandig zorgverlener. Op deze manier kunnen zij in aanmerking komen voor hun gedeelte van de 20 miljoen euro die toegekend kunnen worden aan geïnteresseerde zzp’ers in de AWBZ-zorg.

Vervolgsessies
Vanwege het succesvolle verloop van de informatieavonden over zorg zal in de komende maanden op verzoek, ZZP Nederland nog meer van dergelijke informatieavonden aan groepen van zelfstandige zorgprofessionals gaan houden. Op die avonden wordt uitgelegd op welke wijze de nieuwe regelgeving werkt en welke mogelijkheden er zijn om op eenvoudige wijze via internet te kunnen (voor)aanmelden. Ook wordt door twee partners van ZZP Nederland ingegaan op hoe je een reëel tarief kunt bepalen en het belang van het je bewust zijn van de eigen bekwaamheden en bevoegdheden als ZZP-er. Pas dan kan men hoogwaardige zorg in natura leveren op een klantgerichte , flexibel en op maat naar de wens van de cliënten thuis.

Deel deze pagina: