ZZP Nederland: Overheid oordeelt zonder kennis over ZZP'ers

ZZP Nederland

Overheid weet te weinig over ZZP’ers
Minister Donner overweegt de SER opdracht te geven om te onderzoeken hoe het nu eigenlijk zit met ZZP’ers. Mooi, dat het kabinet eindelijk serieuze aandacht begint te krijgen voor kleine zelfstandigen. Eindelijk geeft de politiek toe dat ze zelf niet op de hoogte zijn van het reilen en zeilen van ZZP’ers.

De regeringspartijen CDA en PvdA maken zich zorgen over de sterke groei van het aantal ZZP’ers. De sterke toename van de ZZP’ers zou het sociale stelsel uithollen en daardoor duurder worden. Blijkbaar moeten ZZP’ers een sociaal stelsel onderhouden waar ze zelf niet voor in aanmerking komen.

Nog steeds is het nog niet tot de regeringspartijen doorgedrongen dat ZZP’ers afstand willen nemen van alle regeltjes en zelf in vrijheid willen kiezen wat ze wanneer gaan doen. Vrijheid betekent ook dat men niet meer via een uitzendbureau met fikse marges hoeft te werken. Dat deze vrijheid gepaard gaat met het afstand doen van ww rechten is een bewuste keuze. Overigens hebben diezelfde regeringspartijen hebben nog niet zo lang geleden geklaagd over de niet aanwezige VOC mentaliteit in Nederland en willen het ondernemerschap stimuleren.

Donner moet eens overleggen met partijen die dat aangaat
Overleg is een toverwoord voor minister Donner en daartoe overlegt hij met de traditionele vakbonden en werkgeversorganisaties. Alsof die weten wat er speelt bij ZZP’ers. Vakbonden maken zich zorgen over het teruglopen van het aantal leden en grote werkgeversorganisaties hebben geen enkele binding met kleine ondernemers.

ZZP Nederland met meer dan 6000 aangesloten ZZP’ers adviseert minister Donner eens te overleggen met de ZZP’ers zelf en niet met partijen die zich heel andere belangen behartigen. Een treffend voorbeeld van onbegrip is ontstaan over het Zorgconvenant dat onlangs door de rechter van tafel is geveegd. De overheid heeft maandenlang overlegd met de koppelbazen in de zorg, waarna de koppelbazen gelegaliseerd zouden worden. De ZZP’er werd nergens naar gevraagd en was slechts een sluitpost.

Ook wordt na overleg met grote transportorganisaties een wet van voor de glazuurtijd verlengd waarbij het inhuren van ZZP’ers verboden is omdat de vakbonden dat afkeuren. Het lijkt voor de hand liggend dat als je een advies wilt over een bepaalde groepering dat je die aan tafel vraagt, met ZZP’ers is dat blijkbaar anders.

Schreeuwende behoefte aan flexibilisering op arbeidsmarkt
Nederland heeft schreeuwende behoefte aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt en het fenomeen ZZP is daar een passend antwoord op. Maak het deze vakmensen gemakkelijker door bijvoorbeeld een soepele opstelling in het urencriterium bij de zelfstandigenaftrek toe te passen. Dat zijn maatregelen die de ZZP’er een socialer inkomen geven in plaats van zorgen te maken over een sociaal stelsel waar de ZZP’er geen enkel recht op heeft.

Verzekeringsmaatschappijen hebben jarenlang geprobeerd veel te dure polissen te verkopen. Inmiddels hebben belangenorganisaties zelf verzekeringen bedacht zoals het ZZP Zelfstandigenplan dat een goed en zeer betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidverzekering is. Dat heet vrije marktwerking. Als we verzekeringen aan de overheid gaan overlaten ontstaat er weer een veel te dure en logge organisatie zoals bij de Zorgverzekeringen.

Deel deze pagina: