ZZP’er in CAO is paard achter de wagen spannen

ZZP Nederland

Mogen vakbonden tarieven bepalen van zelfstandige?

Werknemersvakbond FNV wil de hoogte van de minimumtarieven van zelfstandigen bepalen in een cao. In eerdere processen werd dit afgewezen door de Autoriteit Consument en Markt maar volgens een recent advies aan het Europees Hof zou dit akkoord zijn als de belangen van werknemers geschaad worden door de concurrentie van ZZP’ers. Onzin, zo reageert Stichting ZZP Nederland.

Edwin Bouwens van werknemersvakbond FNV denkt dat door het vastleggen van tarieven voor tienduizenden kleine zelfstandigen meer zekerheid kan worden afgedwongen. Ook minister Asscher van Sociale zaken vindt het advies een goede zaak, “dat helpt me in de strijd tegen schijnzelfstandigheid”. Het is nog de vraag of het advies wordt overgenomen in Nederland.

Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger van 33.000 zelfstandigen is het absoluut niet eens met het advies. Je kunt de tarieven van ondernemers niet vastleggen in een cao om werknemers te beschermen en schijnconstructies tegen te gaan. Het vastleggen van tarieven is iets wat totaal niet bij ondernemers hoort, kan en mag. Zij doen zaken voor eigen rekening en risico.

Paard achter de wagen spannen

“Het is het paard achter de wagen spannen” zegt Johan Marrink, oprichter van ZZP Nederland. “Als je zelfstandigen wilt behandelen als werknemers dan moet je ze een baan aanbieden. Werkgevers zijn helaas terecht bang om mensen in dienst te nemen. De achterliggende reden is de grote bescherming die werknemers genieten en de grote financiële gevolgen dit met zich meebrengt”.

Op dit moment denkt zelfs 50% van de werkgevers in de toekomst meer flexibele arbeid in te zetten en minder vaste dienstverbanden aan te gaan. Werkgevers kiezen liever voor zelfstandigen die ze kunnen inhuren in goede tijden en laten gaan als het wat terugloopt. Dat houd je niet tegen door in een cao bepalingen op te nemen, maar wel door een meer werkbare en realistische ontslagregeling.

Schijnconstructies dienen te worden bestreden, dat onderschrijft Stichting ZZP Nederland graag. Maar de vraag is aan minister Asscher wie deze constructies bedenkt, wie daarvoor verantwoordelijk is en dan daarop te handhaven. Nu worden zelfstandigen de dupe van de jacht op ZZP’ers terwijl die blij zijn om in hun eigen inkomen te kunnen voorzien.

Deel deze pagina: