ZZP'er in Zorg voor de rechtbank over BTW regels

Stichting ZZP Nederland

Woensdag 11 september gaat ZZP Nederland naar de rechtbank voor ZZP’ers in de zorgsector die worden belaagd door een onterechte btw-heffing. Het betreft hier een hoger beroep van de Belastingdienst tegen een bij ZZP Nederland aangesloten zelfstandige.

Staatssecretaris Weekers tekende het hoger beroep aan na weer een rechtszaak verloren te hebben van een ZZP’er die werkt in een ziekenhuis en zorg aan de patiënt verleent. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat zelfstandigen die diensten verlenen in een ziekenhuis geen medische prestaties verrichten omdat ze factureren aan het ziekenhuis en niet rechtstreeks aan een patiënt. Hierdoor dient er btw te worden afgedragen door de zelfstandige.

De rechtbank oordeelde eerder al in meerdere processen dat “de diensten van de betreffende zelfstandigen zijn aan te merken als gezondheidskundige verzorging van de mens. Anders dan dat de Belastingdienst meent is daarvoor niet vereist dat sprake is van een overeenkomst tussen verpleger en patiënt.” De rechtbank noemde de beoordeling van de betreffende belastinginspecteur zelfs onbegrijpelijk.

Onacceptabel en onbegrijpelijk

Stichting ZZP Nederland zet zich al geruime tijd in voor zelfstandige zorgprofessionals en ondersteunt nu de gedaagde ZZP’er in het hoger beroep. Deze zelfstandige is door de problemen met de Belastingdienst, door de forse btw-afdracht en door de kosten van het eerste proces zover in moeilijkheden gekomen dat hij meent beter te kunnen stoppen als zelfstandige in de zorg.

“We vinden het onacceptabel dat zelfstandigen indirect en onterecht door de Belastingdienst in grote financiële problemen komen” is het oordeel van Johan Marrink, oprichter van ZZP Nederland. “Het is een principezaak aan het worden voor de Belastingdienst.  Inmiddels heeft de Belastingdienst het eerste proces verloren, woensdag speelt het hoger beroep in Den Bosch.”

Veel kritiek in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is veel kritiek richting Weekers geweest over de handelswijze van de belastingdienst sinds 2013. Op kritische vragen van diverse Kamerleden verklaarde Weekers, dat naar zijn oordeel sommige zorgactiviteiten wel en andere zorgactiviteiten niet btw-plichtig zouden zijn. De Kamer verweet Weekers willekeur en onduidelijkheid, waarvan ZZP’ers in de zorg schade ondervinden. Ook weigerde de staatssecretaris eventuele naheffingen op te schorten tot de uitspraak van de Hoge Raad waarvoor woensdag het proces gevoerd wordt.

Deel deze pagina: