ZZP’er kan eigen contract controleren via Stichting ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland

Belastingdienst controleert strenger op contracten ZZP'ers

In de jacht op schijnzelfstandigheid heeft de Belastingdienst een strengere controle op de contracten van ZZP'ers aangekondigd. Vooral tijdens controles bij bemiddelaars wordt streng gekeken of de contracten wel voldoen aan de eisen van bemiddeling van zelfstandigen. Helaas hebben de zelfstandigen weinig keuze in de door bemiddelaars opgestelde contracten: het is slikken of stikken.

250 zelfstandigen in de zorgsector gedupeerd

Onlangs werd na een controle van een bemiddelaar in de zorgsector geconstateerd dat de contracten de gebruikte contracten niet volgens de eisen van de Belastingdienst waren. Hierop heeft de Belastingdienst de Verklaring Arbeidsrelatie van 250 ZZP’ers ingetrokken. Een protest van Stichting ZZP Nederland heeft tot nu toe niet geholpen, het massaal ingediende bezwaar wordt binnen enkele maanden afgehandeld, tot die tijd zitten de 250 zelfstandigen zonder inkomen thuis. Het betrokken bureau dat de contracten opgesteld had gaat geheel vrijuit volgens de Belastingdienst.

Veel contracten voldoen niet aan eisen

ZZP Nederland heeft inmiddels veel bemiddelingscontracten in de zorgsector beoordeeld en geconstateerd dat acht van de tien opdrachtovereenkomsten in de zorgsector niet voldoen aan de eisen die thuishoren bij zelfstandig ondernemen maar dat er sprake is van detachering of zelfs een loondienstverband. Ook in veel andere branches komen veel bemiddelingscontracten voor die meer lijken op detacheren dan bemiddelen.

Controlemodule zelfstandigheid

ZZP Nederland heeft een controlemodule ontwikkeld waarmee de aangesloten zelfstandige simpel een eerste controle kan doen op het contract dat hun bemiddelaar gebruikt. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt een conclusie waarin men kan zien of het contract voldoet aan de eisen voor zelfstandigheid (Belastingdienst) en wat de fouten zijn.

Als het contract niet voldoet aan de eisen kunnen de aangesloten zelfstandigen het contract mailen waarna deskundigen het contract opnieuw gaan beoordelen. Vervolgens komen er aanbevelingen voor het contract en wordt de zelfstandige geïnformeerd hierover. Bij ernstige fouten zal Stichting ZZP Nederland in overleg met de zelfstandige verdere stappen ondernemen.

Witte lijst

Stichting ZZP Nederland zal naar aanleiding van de gecontroleerde contracten een “witte lijst” samenstellen waarin bemiddelaars die netjes werken melding maken.

Deel deze pagina: