Nieuws

ZZP´ers hebben gat in de markt: ijssalons

De Rabobank, Koninklijk Horeca Nederland en het IJscentrum hebben onderzoek gedaan naar de ijssalons in Nederland. Een opzienbarend feit kwam aan het ligt. Er kunnen nog 250 nieuwe ijssalons bij, naast de 550 bestaande bedrijven. Dit biedt natuurlijk perspectief voor startende ondernemers en zzp´ers.

Het aantal ijssalons is de afgelopen tien jaar al verdubbeld. Volgens het onderzoek zijn er echter nog voldoende kansen om door te groeien, vooral vanwege de opwarming van de aarde. De temperatuurstijging leidt tot langere nazomers en daarmee een grotere vraag naar ijs. IJs wordt ook steeds vaker het hele jaar door gegeten en het assortiment is sterk uitgebreid, tot smurfenijs voor de kinderen aan toe.

Gunstig
Het is volgens de onderzoekers overigens niet al te ingewikkeld om een ijssalon te starten: naast een vakopleiding en geschikte huisvesting is een investering van ongeveer 100.000 euro in apparatuur vereist. Daarbij gaat het om ijsmachines, pasteurisatieketels en vitrines.
Een ijssalon runnen blijkt bovendien een lucratieve bezigheid: ruim 20 procent van de starters draait al na zes maanden quitte en 10 procent bereikt al na twee jaar het break-evenpunt. De brutowinstmarge ligt gemiddeld op 70 tot 80 procent van de omzet.

Ongunstig
Natuurlijk zijn er ook hobbels, onder meer op het gebied van huisvesting; aan een goede locatie hangt immers een prijskaartje. Ook de opleiding van personeel kan een probleem zijn. 'De meeste ijssalons werken met jonge mensen. Meer dan de helft heeft een tijdelijk dienstverband. Dit gebrek aan continuïteit gaat soms ten koste van de kwaliteit', stellen de onderzoekers.

Commentaar ZZP-Nederland
Het zal dan wel niet ingewikkeld zijn om een ijssalon te starten, ik ben wel benieuwd of de Rabobank zondermeer 100.000 euro wil lenen aan een ondernemer die een ijszaak wil beginnen. Gezien het rapport zouden ze eigenlijk niet meer kunnen weigeren. Oh ja, er moet ook nog even een vakopleiding worden afgerond, een juiste locatie worden gevonden en goed personeel worden opgeleid. Maar verder is het niet al te ingewikkeld.


Bron
www.zibb.nl
Geplaatst op 20 mei 2008