ZZP’ers hebben weinig te vrezen van malaise in de bouw

ZZP’ers weinig te vrezen van malaise in de bouw

Volgens EIB onderzoeker Peter Berkhout zullen ZZP’ers in de bouw weinig hinder ondervinden van de financiële kredietcrisis. “Bouwbedrijven hebben steeds minder vaste vakmensen in dienst en maken veel gebruik van de vakmanschap van de ZZP’ers. Bovendien hebben ze een relatie opgebouwd met de ZZP’er die moeilijk te krijgen zijn. Om in de toekomst nog steeds gebruik te kunnen maken van de diensten van de ZZP’er zijn bouwbedrijven niet snel geneigd deze relatie als eerste te verbreken.”


In Nederland zijn naar schatting ca 100.000 mensen actief als ZZP’er in de bouw en die aantallen groeien nog steeds. Deze ZZP’ers zijn voor aannemers en bouwbedrijven van grote waarde door hun vakkennis en flexibiliteit.


ZZP Nederland bevestigt dit beeld. Volgens Johan Marrink van de belangenorganisatie voor ZZP’ers is de vraag naar vakmensen nog ongekend groot. Marrink: “ook in tijden dat het even wat slechter gaat in Nederland is de ZZP’er ideaal om in te huren voor een klus. Met een ZZP’er haal je vakmensen in huis voor een bepaalde klus, is die klus afgerond dan zijn ook de verplichtingen over. Hierdoor halen opdrachtgevers geen langlopende verplichtingen binnen de onderneming zoals met vast personeel. Door alle negatieve publiciteit ontstaat wel een kleine ongerustheid, het begint op doemdenken te lijken zoals in de jaren negentig.”


Ook in andere sectoren is de vrees voor problemen voor ZZP’ers niet zo groot. De flexibiliteit en het vakmanschap zijn doorslaggevende redenen om ZZP’ers in te huren. Per saldo zijn de kosten voor het inhuren van een ZZP’er niet veel hoger dan vast personeel, terwijl de verplichtingen nul zijn. ZZP Nederland ziet geen teruggang in het aantal aangesloten zelfstandigen, integendeel, op dit moment sluiten bijna 500 ZZP’ers per maand zich aan bij ZZP Nederland. ZZP Nederland is enkele jaren geleden gestart om de collectieve zorgverzekering voor ZZP’ers te kunnen aanbieden. Inmiddels zit de belangenbehartiger voor ZZP’ers in een zeer opmerkelijke stroomversnelling. In geen enkel opzicht is ZZP Nederland traditioneel en onderscheidt zich door duidelijke voorlichting en lost problemen van ZZP’ers op.

Nationale ZZP Infodagen, de vakbeurs voor ZZP'ers
Zaterdag 15 en zondag 16 november verzorgt ZZP Nederland de Nationale ZZP Infodagen waarbij de nadruk zal liggen op voorlichting naar ZZP’ers. Met een 35 tal standhouders waaronder ook veel overheidsinstanties is daar voor startende ZZP’ers alle informatie te vinden. De organisatie verwacht ca 10.000 bezoekers. Meer info op www.zzp-nederland.nl/beurs

Deel deze pagina: