ZZP´ers in de IT aangenomen tegen lager tarief

Z24, Arthur Bánki

Crisis of geen crisis, zelfstandigen in de IT blijven aan het werk. Vaak wel tegen lagere tarieven, omdat er bedrijven zijn die dat eisen. Verschillende firma's die gebruikmaken van externe IT'ers, hebben hun leveranciers gevraagd om de tarieven aan te passen. Zo schreef telecomconcern KPN in december een brief naar zijn leveranciers met de vraag om de prijzen met 20 procent naar beneden bij te stellen.

Meer zzp'ers dan aanvragen
"Bij de grote bedrijven zien we nog niet echt een teruggang in de vraag naar zzp'ers", zegt Bramjan Mulder van IT-Staffing, een bemiddelingsbureau voor 'eenpitters'. "Samenvoegingen en grote IT-projecten gaan gewoon door. Wel is er een kleine terugloop in de tussenmarkt, bij bedrijven als Logica, Ordina en Getronics. Zij zetten nu vooral hun eigen mensen in. Er zijn altijd meer zzp'ers beschikbaar dan aanvragen. Nu is dat iets meer dan anders, maar de situatie is nog niet dramatisch. Zzp'ers in de IT zijn hoog gekwalificeerd en vaak ook gewend om in een slechtere markt te werken."

Aantal neemt toe
Volgens Johan Marrink van belangenbehartiger ZZP Nederland, neemt het aantal eenpitters nog steeds toe. "Als er ontslagen vallen, zijn er altijd mensen die voor zichzelf beginnen. Aan de andere kant zijn er ook zzp'ers die nu juist teruggaan naar een vast dienstverband. De IT-branche staat op dit moment onder druk en de tarieven dus ook. Dat is een kwestie van vraag en aanbod", zegt hij.

Marrink: "Sommige bemiddelingsbureaus wentelen de lagere tarieven volledig op de zzp'er af. Ik weet van een zelfstandige die 70 euro kreeg, terwijl het bemiddelingsbureau 130 à 140 euro opstreek. Die tussenpersoon noem ik een koppelbaas. Opdrachtgevers zouden vaker een zzp'er rechtstreeks moeten inhuren. De ICT heeft een golfbeweging, dat is blijvend. Maar in deze crisis moet de sterkste dip nog komen", stelt hij.

 

Deel deze pagina: