ZZP´ers in IT-sector lijden onder economische crisis

Automatisering Gids - p. 1

Ook de Nederlandse IT-sector heeft last van de landelijke kredietcrisis. Enkele lopende contracten zijn stopgezet en enkele grote projecten zijn afgebroken of afgekocht. Diverse detacheerders hebben wervingsdoelstellingen voor nieuwe medewerkers geschrapt, de vraag naar zzp`ers neemt af en onzekere zzp`ers verzoeken IT-werkgevers om een vast contract.

Zware tijden
Whit Andrews, analist bij marktonderzoeker Gartner, raadt IT-managers aan om zich voor te bereiden op vacaturestops en ontslagen. In de VS hebben reeds duizenden IT-professionals hun baan verloren. De komende weken zullen duidelijk maken welke kant het opgaat in Nederland. Volgens pessimisten worden de grootste klappen uitgedeeld in de eerste helft van 2009. Vooral IT-dienstverleners en zzp`ers staan zware tijden te wachten.

Minder detachering
Jacob Verschuur, verbonden aan Ernst & Young, verwacht dat de vraag naar hoogopgeleide specialisten wel hoog zal blijven. Vooral specialisten die kunnen opereren op het snijvlak van business en techniek zijn gewild. Marco Gianotten, verbonden aan onderzoeksbureau Giarte, signaleert dat er door de stopgezette projecten minder vraag is naar IT-consultants. Uit onderzoek van Giarte blijkt dat de helft van de ondernemingen verwacht in 2009 minder gebruik te maken van detachering.
 

Deel deze pagina: