ZZP'ers in opmars, grote bedrijven verliezen concurrentiepositie

Concurrentiepositie ZZP’ers steeds groter voor gevestigde bedrijven

Steeds meer grotere bedrijven worden geconfronteerd met concurrentie van Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP). Met name het prijsniveau van de ZZP’ers ligt veel lager dan bij de grote bedrijven die grote overheadkosten hebben. detacheerders zien hun marktaandeel teruglopen, bedrijven huren meer ZZP'ers rechtstreeks in.

Sterke groei ZZP’ers verwacht

Op dit moment bestaat 14% van de beroepsbevolking uit ZZP’ers. Volgens een rapport van de ABN AMRO Bank zal dit doorgroeien naar 20%. Er treedt daarbij een verschuiving op van detacheerders naar bemiddelaars. Voor detacheerders en uitzendbureaus zien de onderzoekers een sterke daling, terwijl de mogelijkheden voor bemiddelaars als positief worden gezien.

Voor bemiddelingsbureaus liggen vooral kansen bij de grotere bedrijven. Het grootbedrijf ervaart het werken met bemiddelaars als prettig omdat de zakelijke beslommeringen door de bemiddelaar geregeld worden. Kleinere opdrachtgevers huren steeds meer rechtstreeks de vakmanschap van de ZZP’er in. Daarbij bespaart het kleinbedrijf vaak een aanzienlijke marge die de bemiddelaars en detacheerders in dat segment berekenen aan zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer.

 

ZZP’ers zijn concurrent van gevestigde bedrijven

ZZP’ers kunnen door het ontbreken van overheadkosten vaak veel goedkoper werken dan de gevestigde bedrijven. Volgens Han Mesters (ABN AMRO) in het Financieel Dagblad halen eenpitters ook vaak business weg bij bedrijven omdat ze zeer flexibel kunnen werken.

 

Commentaar ZZP Nederland:

Het rapport ‘sectormonitor zakelijke dienstverlening” van de ABN AMRO bevestigt weer eens dat ZZP’ers zeer goed inzetbaar zijn, flexibel kunnen werken en ook nog voor een concurrerend tarief. Dat maakt kansen. Daarbij komt ook nog dat bedrijven zelfstandigen graag inhuren om hun inzet.. ‘Bureauleuners’ zoals dat in loondienst nog wel eens voorkomt zul je niet aantreffen bij ZZP’ers: zelfstandigen moeten iedere dag weer opnieuw presteren.

Dat detacheerders daarvan de dupe worden is niet zo heel erg. Jarenlang hebben deze bedrijven geprofiteerd van hun monopolie in de uitzendsector. Daar werden grove marges verdiend die niet in verhouding stonden tot de geleverde prestatie. Dat tij is nu aan het keren. 

Natuurlijk gaat het niet iedere ZZP’er voor de wind, er zijn ook sectoren waar het vooruitzicht somber is zoals de nieuwbouw. Daar is vrijwel geen droog brood meer te verdienen, maar ZZP’ers zijn flexibel en richten zich nu op de particuliere markt als klusbedrijf. Door hun lage tarieven zonder overhead kunnen ze de concurrentie met grotere aannemers gemakkelijk aan. Aannemers zien dat nu ook in en beginnen te klagen over de lage tarieven waar de zelfstandigen voor kunnen en willen werken. Ze vergeten daarbij voor het gemak dat het juist deze aannemers zijn die de tarieven onder druk hebben gezet.

Als straks de crisis weer een beetje geluwd is zal het aantal zelfstandigen ongetwijfeld flink toenemen. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is onomkeerbaar…  

Deel deze pagina: