ZZP’ers in problemen door ontbreken algemene voorwaarden

Stichting ZZP Nederland

ZZP’ers hebben vaak geen algemene voorwaarden
Veel Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) hanteren geen algemene voorwaarden voor het leveren van goederen of diensten en komen daardoor in problemen als er een conflict met een klant ontstaat. Dat concludeert Stichting ZZP Nederland na een onderzoek onder de aangesloten ZZP’ers die de helpdesk bellen met het probleem dat een klant niet wil betalen.

“Veelal maakt men geen gebruik van een opdrachtovereenkomst en daarnaast hanteert men veelal geen algemene voorwaarden” vertelt Leo Kits van de Helpdesk.  “Dat leidt dan tot problemen: als een klant niet wil betalen en je wilt je vordering innen, hoe toon je dan aan dat er sprake is van een opdracht? Als we dan vragen waarom er geen opdrachtovereenkomst is antwoord de ZZP’er vaak dat het om een bekende ging. Jammer maar helaas, want in veel gevallen trekt de ZZP’er dan bij de rechter aan het kortste eind”.

Gratis algemene voorwaarden
Om aan dit probleem een einde te maken levert Stichting ZZP Nederland de aangesloten zelfstandigen gratis standaard algemene voorwaarden en een standaardmodelcontract. Dit brengt duidelijkheid voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer en als het tot een conflict komt is het wel zo prettig is dat de afspraken vastgelegd zijn.

Link: | download gratis algemene voorwaarden | *alleen voor aangesloten zelfstandigen

Algemene voorwaarden en maatwerk
Beter is het om de algemene voorwaarden op maat te laten maken door ervaren juristen. Daarmee worden voorwaarden waterdicht neergelegd voor een specifiek beroep. Een ICT’er heeft nu eenmaal andere werkzaamheden dan een timmerman of een interim manager. Maatwerk is hier de oplossing. Kits: “leveringsvoorwaarden individueel te laten maken loopt al snel in de papieren, maar door onze grote massa van 21.000 zelfstandigen hebben we een collectieve afspraak gemaakt met een landelijk netwerk van ervaren juristen.

Zij stellen, na een inventarisatie van de werkzaamheden van de ZZP’er, voorwaarden op. Tevens ontvangt men een complete instructie over het juiste gebruik van de voorwaarden en kunnen de juristen zorgen voor het deponeren van de voorwaarden.  Daar waar algemene voorwaarden op maat al snel richting €500,- gaan hebben we een collectieve prijsafspraak kunnen maken van €295,-. Nog een heel bedrag, maar bij een conflict ben je er maar wat blij mee.”

Update: inmiddels hebben wij een andere leverancier voor Algemene Voorwaarden op maat. We hebben een collectieve prijsafspraak kunnen maken van €215,- excl. btw. voor aangeslotenen met een Juridisch Abonnement en €275,- excl. btw. voor aangeslotenen zonder een Juridisch Abonnement. Nog een heel bedrag, maar bij een conflict staat u een stuk sterker.

Link: | Maatwerk leveringsvoorwaarden |

Knippen en plakken is zeer risicovol
Het zelf in elkaar knippen en plakken van algemene voorwaarden raadt ZZP Nederland ten zeerste af. Bij fouten of onrechtmatigheden veegt de rechter de voorwaarden als eerste van tafel en dan moet je maar afwachten wat er van je vordering overblijft.

Deel deze pagina: