Nieuws

ZZP’ers massaal bij voedselbank is klinkklare onzin van media

ZZP’ers zouden massaal gebruik maken van de Voedselbank melden de media. Dit onderwerp werd de laatste dagen uitgebreid bij vrijwel iedere omroep, krant, radio en politici als brandend nieuws gebracht. Het verhaal blijkt kant noch wal te raken maar lijkbaar is het gemakkelijker nieuws te maken over tranentrekkende onderwerpen dan een journalistiek verantwoorde reportage.

Afbeelding
Journalisten zoeken uitsluitend naar negatieve berichten
Stichting ZZP Nederland maakt zich boos om de negatieve berichtgeving die helemaal nergens op gestoeld lijkt te zijn. Navraag bij Harrie Timmerman van de Voedselbank geeft een heel ander beeld. Timmerman: “Bij de Voedselbanken in Nederland staan op dit moment een kleine 23.000 gezinnen geregistreerd die recht hebben op voedselhulp. Daar zijn ook enkele ZZP'ers bij" volgens Timmerman.

17 ZZP'ers in Rotterdam naar voedselbank
"Wij kunnen niet zien hoeveel ZZP’ers dit zijn, in de regio Rotterdam waar het in het algemeen zeer druk is bij de Voedselbank staan 17 ZZP’ers geregistreerd.” Timmermans geeft zelf toe dat de media de afgelopen dagen alleen maar op zoek was naar schrijnende gevallen en die men het liefst in beeld wilde brengen. Timmerman: “wij werken hier niet aan mee, mensen die gebruik maken van de Voedselbank wordt volledige privacy geboden, we willen geen zielige verhalen in programma’s. Zeker is wel dat sinds enige tijd af en toe een zelfstandige zich meld, maar er is geen sprake van een hausse.”

Ook politici laten zich gemakkelijk tranentrekkend meeslepen
In Nederland staan ca 800.000 zelfstandigen zonder personeel geregistreerd, daar zijn natuurlijk ook mensen bij die het moeilijk hebben in financiële zin. Maar dit komt ook voor bij mensen in loondienst, bij mensen die op de bijstand zijn aangewezen en andere situaties. Stichting ZZP Nederland vind het jammer dat journalisten zich niet eens verdiept hebben in het onderwerp door cijfers te vragen, en te interpreteren. Ook politici laten zich (zonder de feiten te kennen) door media graag meeslepen in onderwerpen waar men blijkbaar gemakkelijk “sociaal” mee kan scoren bij publiek. Het was verstandiger geweest om hoor en wederhoor toe te passen, maar blijkbaar is dat bij tranentrekkende onderwerpen niet meer van belang.
 

Bron
Johan Marrink
Geplaatst op 9 december 2011