ZZP'ers met laag inkomen gaan in 2012 inleveren

De voorgenomen wijziging in de zelfstandigenaftrek zal voor ZZP’ers veranderingen gaan brengen in het inkomen voor 2012. ZZP’er met een laag inkomen zullen moeten ca € 500,- inleveren terwijl ZZP’ers met een hoge winst netto ca € 1000,- meer zullen  overhouden. Dat concludeert ZZP Nederland naar aanleiding van het voornemen van Staatssecretaris Weekers om de zelfstandigenaftrek in basisaftrek om te zetten.

Staatssecretaris Weekers is voornemens om in 2012 de zelfstandigenaftrek om te zetten in een vaste basisaftrek voor zelfstandigen. Op dit moment is de hoogte van de zelfstandigenaftrek afhankelijk van de gemaakte winst. Iedereen die als zelfstandige (met een eenmanszaak) beschouwd wordt heeft recht op zelfstandigenaftrek. Naar mate de winst hoger wordt is de aftrek lager (2011).

Veranderingen zelfstandigenaftrek in 2012
Volgens de plannen van Weekers gaat de zelfstandigenaftrek veranderen naar een vaste aftrek van € 7200,-. Met name de zelfstandigen met een laag inkomen zullen moeten inleveren. Met een winst tot € 18.540 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 9.484 naar € 7.200,- Eenmanszaken die nu een winst maken van meer dan € 53.070,- hebben nu een aftrek van € 4602,- , dit wordt verhoogd naar € 7.200,-.

Lage inkomens de dupe vereenvoudiging
Op het eerste oog is een vereenvoudiging van de zelfstandigenaftrek zeer welkom, maar met de aankomende regelingen zullen ZZP’ers en kleine zelfstandigen met een laag inkomen al snel jaarlijks € 500,- moeten inleveren terwijl de hoge inkomens al snel € 1000,- lastenverlichting in de zak kunnen steken. Volgens Stichting ZZP Nederland schiet de belastingmaatregel hier zijn doel voorbij.

Star Urencriterium blijft bestaan
De plannen van Weekers zijn een voorloper van grotere veranderingen in de belastingwet voor ondernemers. Maar helaas schiet het middel zijn doel voorbij zolang er star wordt vastgehouden aan het urencriterium. Om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek dient men nog steeds te voldoen aan het urencriterium, een harde norm , die eist dat u aantoonbaar minstens 1225 uur per jaar aan uw bedrijf moet besteden. ZZP Nederland pleit al lange tijd om de zelfstandigenaftrek toe te voegen aan de MKB winstvrijstelling, waardoor de aftrekpost in verhouding staat met de gemaakte winst. Hierbij kan sprake zijn van een degressieve aftrekpost om zo de lage inkomens te blijven stimuleren in hun eigen inkomen te voorzien. Tegelijkertijd kan hiermee ook het starre urencriterium komen te vervallen.

Gerelateerde artikelen: | Belastingen enaftrekposten ZZP'ers |

Deel deze pagina: