ZZP’ers minder vaak failliet in 2015

Forse daling aantal faillissementen

Het aantal faillissementen in Nederland is fors gedaald in het eerste kwartaal van 2015. Met name ZZP’ers gaan minder vaak failliet zo meldt het Faillissementsdossier vandaag. In totaal gingen in de periode januari tot en met maart 2179 bedrijven en instellingen bankroet tegen 2701 in de overeenkomstige periode vorig jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 daalde het aantal faillissementen zelfs een kleine 40 procent.

Wel nam het aantal faillissementen in maart weer licht toe ten opzichte van maart 2014. Mogelijk houdt dit verband met het grotere aantal zittingsdagen van de rechtbanken.

Volgens Faillissementsdossier wordt de daling in het eerste kwartaal grotendeels veroorzaakt door het herstel van de economie en het aantrekken van consumentenvertrouwen, onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de goedkope euro.

Meer werk zzp’ers

Vooral het aantal failliete ZZP’ers liep substantieel terug, met een kleine 30 procent. Er gingen in het eerste kwartaal slechts 248 eenmanszaken op de fles tegen 346 in de eerste drie maanden van 2014. Het jaar daarvoor waren dit er nog 420. Eenmanszaken zijn in ruime meerderheid - 95 procent – ZZP’ers. De daling van het aantal failliete BV’s bleef beperkt tot 12 procent.

Voor ZZP Nederland komt de daling van het aantal failliete zelfstandigen niet als verrassing. ‘De tarieven staan nog steeds enigszins onder druk. Maar door het aantrekken van de economie neemt het aantal opdrachten wel toe’, aldus een woordvoerder van deze belangenorganisatie. Bij Stichting ZZP Nederland zijn 36.000 ZZP’ers aangesloten.

Meer informatie | Faillissementsdossier |

Deel deze pagina: